Projecten

Dit zijn de winnaars van de Expo HBO-ICT!

6 juli 2023

Studenten van de ICT-opleiding van De Haagse Hogeschool presenteerden op vrijdag 30 juni tijdens een Expo de innovatieve projecten en games waaraan zij in het afgelopen semester hebben gewerkt. Tijdens deze goedbezochte Expo werden ‘awards’ uitgeloofd voor de beste prestaties. De veelbelovende projecten SmartStoma, Glacial Descent, ElAIna en Solace vielen in de prijzen.

De grote Expo wordt twee keer per jaar georganiseerd. De studenten van de opleiding HBO-ICT van De Haagse Hogeschool sluiten met deze Expo hun semester af en krijgen de kans om hun resultaten te tonen aan medestudenten, familie, vrienden, geïnteresseerde bedrijven en natuurlijk de docenten van De Haagse Hogeschool (HHS). Door ‘awards’ uit te loven, verbindt de opleiding ook een wedstrijdelement aan de Expo. “Dat maakt onze studenten, die in het algemeen al zeer gepassioneerd aan hun projecten werken, nog eens extra gemotiveerd”, vertelt Sebastiaan Rieter, coördinator van Innovative Development, een van de vijf onderdelen van de opleiding HBO-ICT. “Er zijn awards voor de beste prestaties op het onderdeel Innovative Development (ID) en het onderdeel Game Development & Simulation (GDS). Tijdens de Expo vond ook een pitchcompetitie plaats. Hieraan deden zowel teams van ID en GDS mee als teams van de minor ‘Becoming The Next Successful Online Startup’. In totaal dus drie winnaars.” In de pitchcompetitie was er sprake van een gedeelde eerste plaats, zodat deze editie zelfs vier studententeams het hoogste podium betraden.

Kers op de taart
Volgens Jelle Hylarides, docent Innovative Development, is de Expo voor de studenten ‘de kers op de taart van het semester’. “Het is niet alleen een gelegenheid om de studenten in het zonnetje te zetten, maar ook hét moment waarop de studenten hun projecten presenteren aan een breed publiek van buiten de HHS, feedback van ‘buitenstaanders’ krijgen op hun projecten en zien aan welke innovaties andere groepen hebben gewerkt. Ik vind het zelf elke keer weer indrukwekkend om te zien wat onze studenten in een half jaar tijd kunnen neerzetten en die feedback krijg ik ook van bezoekers van buitenaf. Wat mij betreft kan de belangstelling voor deze expo’s niet groot genoeg zijn. Scholen, bedrijven, particulieren en pers, iedereen is van harte welkom. Wij zijn erg trots op de prestaties van onze studenten. De resultaten en innovaties hebben potentie en zijn absoluut de moeite waard om kennis van te nemen.”

Ook Jeroen Derwort is onder de indruk van zowel de presentaties op de Expo als de pitches. Derwort is oprichter van Game Basics en RosterBuster en ontwikkelde onder andere de zeer succesvolle game Online Soccer Manager. Hij is nu actief als ondernemer, investeerder en IT-start-up-coach en aan De Haagse Hogeschool verbonden als Manager Gamelab, de plek waar studenten onder deskundige begeleiding kunnen werken aan gaming-gerelateerde opdrachten. “Ik kan studenten laten profiteren van mijn kennis, ervaring en netwerk. In het Gamelab kunnen de studenten na afronding van hun minor Game Development & Simulation verder werken aan hun game. Ik heb op deze Expo hele fraaie en kansrijke games en apps gezien en ik vind het leuk om als facilitator de studenten een stap verder te helpen bij de verdere ontwikkeling van hun initiatief en vervolgstappen richting ondernemerschap.”

De winnaars
De award voor Innovative Development is gewonnen door SmartStoma. SmartStoma is een app die het leven voor zelfstandige, vaak jonge stomadragers gemakkelijker maakt. “We hebben met een team van zes studenten aan de ontwikkeling van deze app gewerkt”, vertelt Vera de Jong. “De app voorspelt onder andere wanneer de stomazak vervangen moet worden en zendt de gebruiker hiervoor een reminder. De app heeft ook een chatfunctie waarmee de gebruiker in contact kan komen met andere stomadragers om ervaringen en tips uit te wisselen en er kan een foodlog in worden bijgehouden: een lijst met voedingsmiddelen die problemen met de stoma opleveren. Onze opdrachtgever is enthousiast.”

De Game Development & Simulation-award is gewonnen door Glacial Descent. Dit is een ‘single button-game’ waarbij de speler de hoofdpersoon Gizmo van een ijsplaneet terug naar de aarde moet brengen. “We hebben een awareness-element in onze game verwerkt: de aarde blijkt door de klimaatverandering helaas niet meer leefbaar”, vertelt Allyshia, een van de zeven teamleden en verantwoordelijk voor de storytelling. “Het was leuk om een schaatsgame te ontwikkelen in een tijd waarin schaatsen op natuurijs in Nederland steeds zeldzamer wordt”, aldus Bram.

De pitchcompetitie leverde twee winnaars op die eigenlijk niet met elkaar vergeleken kunnen worden: Solace en ElAIna. Solace is een psychologische horrorgame voor Virtual Reality. De speler komt voor morele kwesties te staan en door het spelen van de game groeit zijn zelfvertrouwen. Robin van Taarling, die met drie andere studenten aan Solace werkt, vertelt dat er nog veel ‘next steps’ zijn, maar dat ze graag aan Solace verder willen werken om het spel te vervolmaken. ElAIne is een programma dat inspeelt op het lerarentekort en de hoge werkdruk die door onderwijzend personeel wordt ervaren. Akash, woordvoerder namens het ElAIna-groepje, vertelt dat het programma met behulp van Artificial Intelligence docenten kan helpen bij de lesvoorbereiding, onder andere door PowerPoints te genereren uit de lesstof. Hoewel er nog veel moet gebeuren voordat Solace en ElAIna in de markt kunnen worden gezet, ziet de jury in beide projecten veel potentie en zal de HHS de studenten zo goed mogelijk faciliteren bij de verdere ontwikkeling.

Gemeente stimuleert innovatie
Ook de gemeente Zoetermeer steekt kansrijke startups graag de helpende hand toe, omdat startups en nieuwe initiatieven van belang zijn voor innovatie, groei en een toekomstbestendig midden- en kleinbedrijf. Dit doet de gemeente onder andere via ondersteuning door een accountmanager voor (studenten)start-ups die met aspirant-ondernemers kan sparren over het ondernemersplan en door nuttige informatie voor startende ondernemers te delen op de website www.scalebooster.nl. De gemeente Zoetermeer werkt hierin samen met De Haagse Hogeschool, het middelbaar beroepsonderwijs, de Dutch Innovation Community en diverse partners in de regio.

Foto: Chris Lans Fotografie