Nieuws

Innovatieve Challenge over data en zorginnovatie

2 augustus 2022

Zes HBO-ICT-studenten van verschillende leerjaren en differentiaties werken samen aan een challenge op het gebied van data en zorginnovatie. Op 24 juni van 13.00 tot 17.00 is de feestelijke expo in het clubhuis van het Dutch Innovation Park, de Dutch Innovation Factory.

De challenge is in opdracht van Het Sportlab, één van de Community Labs van De Haagse Hogeschool waar onderwijs, onderzoek en praktijk samenkomen. De studenten zijn aan de slag gegaan om het proces van de hoeveelheid data wat uit de onderzoeken komt met de rolstoelergometer te automatiseren, zodat de onderzoekers van Het Sportlab geen handmatige analyses meer hoeven uit te voeren.

De rolstoelergometer
De rolstoelergometer wordt ingezet om zowel de revalidant te trainen in fitheid en techniek van voortbewegen als om de afstelling van de rolstoel te optimaliseren. Dat geeft informatie over snelheid, kracht en vermogen. Het doel is om de houding in de rolstoel te verbeteren.

“Wij hebben uiteindelijk gekozen om een webapplicatie te bouwen. De rolstoelergometer genereert nu met één meting ongeveer 9.500 records per milliseconde. Dat is een hele hoop data die niet te lezen is. Onze webapplicatie filtert deze data door middel van ingestelde formules. Als de onderzoeker bijvoorbeeld het resultaat van bepaalde secondes wil zien, dan kan dat door onze webapplicatie nu makkelijker.” Ook genereert de webapplicatie een rapport, in plaats van dat de onderzoekers van Het Sportlab zelf de data uit een Excel-bestand halen, zelf de data filteren en handmatig een rapport schrijven.

Het Sportlab gebruikt ook nog andere tools om de houding in de rolstoel te verbeteren, zoals een drukmat. “De webapplicatie is zo ingericht dat de onderzoekers in de toekomst ook deze data kunnen toevoegen in één overzichtelijk rapport.”

Testen
“Wij hebben een geanonimiseerd testbestand gekregen van Het Sportlab. Het is gelukt om dat bestand met de webapplicatie uit te lezen.” Nu is de projectgroep nog druk bezig met het visualiseren van de data. Wij willen dat de onderzoekers zelf kunnen kiezen in welke grafiek zij de data geplot willen hebben.”

De projectgroep heeft veel contact gehad met de onderzoekers van Het Sportlab. Ze zijn er in ieder geval heel positief over en onder de indruk hoe ver de studenten zijn gekomen in één semester. “Als ze nog hulp nodig hebben, kunnen ze onze projectgroep altijd benaderen. Het is in ieder geval heel erg tof dat ze de webapplicatie echt in de praktijk gaan gebruiken.”

Joeri Vane en zijn projectgroep laten graag de gebouwde webapplicatie en software aan je zien op 24 juni tijdens de feestelijke expo in de Dutch Innovation Factory. Ben je er ook bij?