Evenementenagenda

Conferentie Cyberweerbaarheid in de toeleveringsketen: De cruciale rol van het mkb

Locatie: Bleiswijkseweg 37E (Dutch Innovation Factory) 3 juni 2025 Vanaf 13:00 tot 17:00

Een cyberaanval op de toeleveringsketen is een combinatie van tenminste twee cyberaanvallen. De eerste aanval is gericht op een leverancier.  Deze leverancier wordt vervolgens gebruikt om de eindklant of een andere leverancier aan te vallen. Tussen de 39% en 62% van de organisaties heeft te maken met dit type cyberaanval.  In 2030 zal dit type zelfs het meest voorkomende soort cyberaanval zijn. Hoe maak je de toeleveringsketen weerbaar tegen dit soort aanvallen?  Wat is de cruciale rol van het MKB als de zwakste schakel in deze keten?

Rondom dit thema organiseren het Cyber Security Living Lab (CSyLL) en de Dutch Innovation Community op dinsdag 3 juni de tweede conferentie in de reeks over de toekomst van cybersecurity.

Waarom is het mkb belangrijk in de toeleveringsketen?
Het mkb vormt de ruggengraat van onze economie en speelt een essentiële rol in innovatie en dienstverlening. Toch zijn juist deze bedrijven vaak kwetsbaar voor cyberaanvallen. Waar grote ondernemingen beschikken over geavanceerde beveiligingsmaatregelen en gespecialiseerde IT-teams, heeft het mkb vaak beperkte middelen en expertise om zich te beschermen. Cybercriminelen maken hier misbruik van en gebruiken kleinere bedrijven als toegangspoort tot grotere netwerken.

Het is voor mkb’ers van groot belang zich nu bezig te houden met cyberveiligheid om straks een weerbaar plan te hebben liggen tegen een cyberaanval op de toeleveringsketen. Zeker met de komst van nieuwe wetgeving die hier straks duidelijke eisen aan stelt.

Wat kun je verwachten?
Een middag vol inzichten, inspiratie en interactie. Denk aan:

  • Hoe kleine bedrijven een groot doelwit zijn – en waarom
  • Welke impact nieuwe regelgeving heeft op de hele keten
  • Hoe je als organisatie voorbereid bent op een cyberaanval van de toeleveringsketen
  • Een blauwdruk voor cyberweerbaarheid van de toeleveringsketen
  •  Hoe studenten helpen om oplossingen te ontwikkelen voor een cyberveilige toekomst

Bij het CSyLL draait alles om co-creatie: geen cyberschaamte, maar samen bouwen aan een veerkrachtige toekomst. Studenten, ondernemers, onderzoekers en beleidsmakers werken zij aan zij aan oplossingen die echt werken een cyberweerbare samenleving te worden.

Zorg dat je erbij bent!

Het programma
13:00:
 Opening door de dagvoorzitter Peter Roelofsma, professor Risk Management THUAS & Cybersecurity & Director CSyLL 
13.05: Welkom op de DIF door Bernard Groen. Community Manager Dutch Innovation Park
13:10 - 14:00: Peter Roelofsma en Annemiek Haneveld, projectleider MKB Digiwerkplaats – De cruciale rol van het mkb voor de cybersecurity van de toekomst.
14:00 - 14:30: Wilbert Kandt, Owner/Co-founder Infinity IT BV. De cruciale rol van het mkb in de cybersecurity toeleveringsketen en de komende wetgeving: Hoe het mkb bijdraagt aan een veiligere wereld met ondersteuning van CSyLL partners
14:30 - 15:00: Susanne van ‘t hof – de Goede. Associate Lector cybercrime en cybersecurity. Cyberweerbaarheid verhogen met een geautomatiseerde evidence based gedragsinterventie
15:00: Pauze
15:30-16:00: Emiel Kerpershoek Senior Researcher Cybersecurity en Veiligheid: Lokaal Cyberweerbaar Den Haag
16:00-16.30: Anouk Vos Researcher Risk Management & Cybersecurity. Het denken van de Cyber Crimineel:  Welke business case is er voor aanvallen op het mkb te maken?
16.30-16.50: Flavia Lepadatu. Hoe we met behulp van AI nieuwe cyber aanvallen kunnen voorspellen en leren van interne interacties binnen een ransomware bende.
16:50 – 17:00: Paneldiscussie met THUAS studenten, Cor Onderwater (Infinity IT) en Mark-Peter Van Rijn (CEO UNO)  
17:00: Netwerkborrel georganiseerd door studievereniging SIM.

 

Meld je nu aan

* Deze velden zijn verplicht.