Visie

Visie

De centrale as van het Dutch Innovation Park vormt het kloppende hart van dit dynamische ecosysteem, waar innovatie centraal staat. Het gebied ontwikkelt zich tot een groene, innovatieve en bruisende campus met hoogwaardige kantoorruimtes en een onderwijslocatie voor mbo- en hbo-opleidingen. Een groeiend aantal nationale en internationale bedrijven heeft zich hier gevestigd, met een focus op IT-gerelateerde toepassingen. Ook startups, incubators en studenten van mbo- en hbo-opleidingen in de IT-sector vinden hier hun plek. Maar ook het gebied en de buitenruimte transformeren mee in deze overgang naar de toekomst.

Dankzij de strategische ligging in de regio, nabij station Lansingerland-Zoetermeer en langs de A12, heeft het Dutch Innovation Park de potentie om zich te ontwikkelen tot een toonaangevende innovatiehub. Door een grondige herinrichting van de ruimtelijke structuren wordt het gebied verder getransformeerd om deze visie te verwezenlijken.

Drie leidende principes zijn de basis voor transformatie:
Groenblauwe inrichting
Duurzame mobiliteit
Innovatie zichtbaar maken

Drie leidende principes zijn de basis voor transformatie

Zichtbaarheid innovatie

De Innovatieboulevard vormt het kloppende hart van een bruisend ecosysteem waarin makers, denkers, studenten en innovators samenkomen. Het Park biedt ruimte aan een diversiteit aan bedrijven, van start-ups tot multinationals, waardoor het een veelzijdige, maar herkenbare identiteit naar buiten toe uitstraalt. Deze boulevard ligt centraal tussen de verschillende gebruikers en stimuleert interactie, samenwerking en activiteit. Het ontwerp van zowel het openbare domein als de gebouwen speelt een cruciale rol in het bevorderen van levendigheid en de verbinding tussen werkplekken en de publieke ruimte.

Het Park wordt een dynamisch gebied waar onderwijsinstellingen, werklocaties voor onderzoek, innovatie- en productiehallen samenkomen. Tijdelijke installaties en testfaciliteiten dragen bij aan een levendig ecosysteem dat altijd in beweging is. Om al deze activiteiten te ondersteunen, zijn er verschillende werkruimtes beschikbaar, in diverse groottes en schalen, geschikt voor zowel start-ups als internationale bedrijven. 

In de panden en op de innovatieboulevard worden flexibele ruimtes gecreëerd die spontane evenementen, tentoonstellingen of tijdelijke installaties mogelijk maken. Dit zorgt voor een constante stroom van nieuwe bezoekers, waaronder ook mensen buiten de IT-sector, die bijdragen aan de dynamiek van het Park. Bijvoorbeeld het Experimenteerhuis trekt nieuwe bezoekers aan en versterkt zo de levendigheid van de omgeving.

Lees verder...
Duurzame mobiliteit

De Innovatieboulevard is ontworpen als een ruimte voor interactie, innovatie en duurzame, gedeelde mobiliteit. Het streven is om in de toekomst auto's steeds minder zichtbaar te maken in het straatbeeld. Door fysieke aanpassingen aan de Bleiswijkseweg en de Werner Von Siemensstraat worden de verkeersstromen in en rond het Dutch Innovation Park geoptimaliseerd.

De OV-haltes langs de Bleiswijkseweg zijn verplaatst naar de Dutch Innovation Factory, waardoor studenten veilig en snel hun weg kunnen vinden. Het doel is om van deze boulevard een autoluwe zone te maken, die aantrekkelijk is voor fietsers en voetgangers. Straatparkeren langs de Werner von Siemensstraat wordt afgeschaft, waarbij een groot deel van de parkeerplaatsen elders wordt gecompenseerd, bijvoorbeeld in een mobiliteitshub of op parkeerterreinen buiten de straat.

Station Lansingerland-Zoetermeer speelt een sleutelrol in de duurzame mobiliteit van het Park. Dit station biedt treinverbindingen tussen Den Haag en Utrecht, een tramverbinding naar Zoetermeer-Centrum en Den Haag Centraal, en er zijn plannen om deze lijn uit te breiden naar Rotterdam Centraal. Daarnaast stoppen er diverse buslijnen en is er een P+R-terrein aangelegd. De deelfiets maakt integraal deel uit van dit OV-netwerk, en helpt gebruikers om op een duurzame manier het laatste stuk van hun reis af te leggen, waardoor het gebruik van de auto verder kan worden verminderd.

Door de innovatieboulevard goed aan te sluiten op deze fietssnelweg, wordt het voor werknemers en studenten aantrekkelijker om met de fiets naar het Park te komen. Ook wordt er een metropolitane fietsroute langs de Bleiswijkseweg en over station Lansingerland-Zoetermeer aangelegd, die Zoetermeer op een snelle en comfortabele manier verbindt met Rotterdam en omliggende gebieden. Veel omliggende steden liggen op minder dan 15 kilometer afstand van het park, en dankzij de opkomst van elektrische fietsen en speedpedelecs wordt fietsen steeds meer een realistisch alternatief voor de auto.

Lees verder...
Groenblauwe inrichting

Het Dutch Innovation Park krijgt een groenblauwe uitstraling, met een sterke verbinding naar het aangrenzende Van Tuyllpark. Dit creëert een aantrekkelijke omgeving om te studeren en te werken, met goed onderhouden, groene verblijfsruimtes en toegankelijke routes naar de groene gebieden binnen het Park. Eigenaren investeren actief in biodiversiteit, natuurinclusiviteit en klimaatadaptatie om een gezonde en toekomstbestendige omgeving te waarborgen.

De grootste kansen voor transformatie liggen langs de Bleiswijkseweg en de Werner von Siemensstraat. De Bleiswijkseweg, beheerd door de gemeente, zal in 2026 worden vernieuwd. De Werner von Siemensstraat biedt zelfs nog meer potentieel, met plannen om de huidige logistieke route om te vormen tot een levendige Innovatieboulevard. Dit omvat het verminderen van straatparkeren, het aanleggen van aantrekkelijke groenblauwe verbindingen, duidelijke en goed leesbare routes, en voldoende plekken voor lunch en activiteiten.

Vooruitlopend op deze grote transformaties zijn al diverse initiatieven genomen. Straatparkeren langs de Werner von Siemensstraat wordt afgeschaft door uitbreiding van parkeerplaatsen aan de rand van het terrein. Onlangs is ook de binnentuin opgeleverd en zijn er vleermuis- en bijenhotels geplaatst om de biodiversiteit te ondersteunen. Daarnaast zijn duurzame OV-haltes geïnstalleerd.

Ook wordt het stimuleren van beweging tijdens het werk aangemoedigd. Initiatieven zoals lunchwandelingen, wandelvergaderingen worden actief ondersteund, waarbij bedrijven zelf ook maatregelen nemen om een gezonde leefstijl te bevorderen.

Lees verder...