Projecten

“Eén doorbraak in data science en AI kan de wereld zo veel verder helpen”

5 december 2022

Afgelopen zomer begon de opleiding Applied Data Science & Artificial Intelligence aan het allereerste semester in de Dutch Innovation Factory. Voor studente Ifraah Ghedi kwam deze bacheloropleiding precies op het juiste moment.

“Ik wilde heel graag een studie volgen in de richting van artificial intelligence. Tijdens mijn studie technische bedrijfskunde miste ik bepaalde onderwerpen.” Ifraah wilde verder duiken in bepaalde materie. “Als ik aan mijn leraar vroeg hoe ik tot bepaalde conclusies kon komen, kreeg ik het antwoord: je bent geen tovenaar. Maar ik wist dat deze conclusies mogelijk waren met het toepassen van artificial intelligence.”

Ifraah besloot te stoppen met haar studie technische bedrijfskunde en zich een compleet jaar te richten op wiskunde, zodat zij in september 2022 kon beginnen met een AI-studie op de universiteit. “Toen ik erachter kwam dat de eerste hbo-opleiding data science en artificial intelligence zou gaan starten in het Dutch Innovation Park in Zoetermeer ben ik direct gestopt met mijn wiskundelessen en heb ik mij ingeschreven voor de hbo-opleiding. Dat was een hele opluchting.”

Affiniteit data science en AI
Tijdens de opleiding ben je met extreem veel data bezig, hierdoor krijgen de onderzoekers (studenten) meer resultaten, waar zij verdiepende conclusies uit kunnen trekken. “Er is ook veel creativiteit nodig. Ik kan nu niet blijven hangen bij het analyseren van het probleem en het probleem oplossen door middel van data. AI is een compleet nieuw vakgebied, dit biedt de mogelijkheid om nieuwe dingen te ontdekken en ook bij te dragen aan maatschappelijke issues.”

‘The Age of AI’
Ondanks dat Ifraah pas net begonnen is met haar studie, weet ze dat ze later artificial intelligence en de zorg wil combineren. “Deze ambitie komt eigenlijk honderd procent voort uit een filmpje dat ik heb gezien van een arts en het datateam van Google.” In India worden percentueel veel mensen blind door suikerziekte; er is wel genoeg medicatie, maar te weinig artsen. De wachttijden voor controles in ziekenhuizen zijn extreem lang, waardoor de mensen niet of niet op tijd naar een arts gaan.

Data scientists hebben een systeem bedacht op basis van machine learning. Zij hebben het systeem gevoed met heel veel data, bijvoorbeeld scans van ogen. Hierdoor kon een machine concluderen of iemand suikerziekte heeft. “Ik was hier heel erg door geïnspireerd. Door AI werd het proces sneller en mensen gingen sneller naar het ziekenhuis. Hierdoor konden de artsen zich volledig richten op de mensen met suikerziekte.”

Ifraah vertelde vol enthousiasme dat zij al gelijk optimalisatiekansen zag voor dit project. “Wanneer de machine ook kan aangeven welke patiënten als eerste hulp nodig hebben, waardoor de kans op blindheid wordt verminderd. Eén doorbraak in data science en AI kan de wereld zo veel verder helpen.”

Studie ADS&AI
Tijdens de studie zijn de studenten vanaf week één direct aan de slag gegaan. “Ik ben in shock. We zitten nog niet eens een half jaar op school en we hebben bijvoorbeeld al veel geleerd in Phyton. De eerste les begonnen we al gelijk met programmeren.” Vanaf begin af aan worden de studenten in Zoetermeer meegenomen in de wereld van data science en artificial intelligence.

De combinatie tussen praktische en theoretische vakken spreek Ifraah erg aan. “We hebben een project voor een fictieve opdrachtgever, daar leren we vaardigheden zoals wiskunde en programmeren. Tijdens de theoretische vakken praten we met zijn allen over het vakgebied. Niet alleen docenten vertellen hierover, maar ook gastsprekers die vertellen over hun werkzaamheden.”

Succes Ifraah met het verdere verloop van de studie!