Projecten

“Data is het nieuwe goud”

9 september 2022

De Dutch Innovation Community heeft een nieuw lid: Rijkswaterstaat Smart Mobility. Arthur Maring (oprichter Smart Mobility Innovation Hub) is erg enthousiast over de community in het Dutch Innovation Park. Waar werkt Rijkswaterstaat Smart Mobility aan? En waarom past Rijkswaterstaat Smart Mobility bij de community?

“De afgelopen vijftien jaar werk ik bij Rijkswaterstaat,” vertelt Arthur Maring. “Ik ben eigenlijk een soort datamakelaar: elke dag breng ik vraag en aanbod bij elkaar.” Data heeft volgens mij alleen waarde als het ook daadwerkelijk gebruikt wordt. “Ik zie data als een soort grondstof om verschillende projecten en producten mee te ontwikkelen.” Arthur is al een tijd werkzaam in de mobiliteitswereld als innovatie- en communitymanager en hij heeft onder andere de Smart Mobility Innovation Hub opgezet. “Wij helpen hier met het uitwerken en valideren van concepten en bouwen van prototypes. Samen met bedrijven/start-ups, onderwijs en overheid worden hier ‘bottom-up’ producten/projecten ontwikkeld om mobiliteitsvraagstukken op te lossen.”

Verschillende innovatieve projecten
Door de verschillende partijen met elkaar te verbinden, ontstaan er interessante IT- en data-oplossingen en samenwerkingen in het mobiliteit ecosysteem (Triple Helix). “Auto’s zijn bijvoorbeeld rijdende sensors. Ze verzamelen heel veel data. Deze data kan je weer gebruiken om daar andere informatieproducten mee te ontwikkelen.” Rijkswaterstaat werkt bijvoorbeeld samen met verschillende serviceproviders, onder andere Google Maps/ Waze en Flitsmeister. “Als er ergens wegwerkzaamheden zijn, geven wij deze data door aan onze serviceproviders, en wij krijgen dan ook weer data of informatie terug, bijvoorbeeld waar files zijn. We ruilen de data eigenlijk.”

“Ook ontwikkelen we samen met KPN, ESRI en een Spaanse start-up een innovatief project gefinancierd met Europese subsidiegelden.” Aan de voorruit van de auto van de weginspecteur hangt een camera, die heel specifiek de locaties van de wegmarkeringen, wegen en verkeersborden detecteert. Door middel van artificial intelligence (AI) wordt er een terugkoppeling gegeven van vervaagde wegmarkeringen, gaten in de weg en beschadigde verkeersborden. Op deze innovatieve manier wordt deze data snel teruggekoppeld en kunnen de wegbeheerders sneller en beter onderhoud uitvoeren aan hun wegen en bewegwijzering.

Lid Dutch Innovation Community
“De Dutch Innovation Community heeft een goed netwerk en een innovatief ecosysteem met start-ups, scale-ups, internationals en IT-studenten. Ik zie hierin zeker een win-winsituatie waar Rijkswaterstaat Smart Mobility aan wil bijdragen.” In de toekomst wil Arthur in samenwerking met andere communityleden evenementen organiseren om kennis te delen. Ook willen we challenges en afstudeeropdrachten verzorgen voor de studenten in de Dutch Innovation Factory. “Het doel is om samen te werken en kennis uit te wisselen met studenten en andere communityleden.”