Het Experimenteerhuis

Het Experimenteerhuis: waar onderwijs en zorgtechnologie samenkomen

Het Experimenteerhuis is een nagebootste woonsetting waarin onderwijs, zorg- en welzijnsprofessionals én de patiënt samenwerken aan de zorg van de toekomst. Voor hulpvraagstukken uit de praktijk wordt in dit lab rondom zorgtechnologie naar innovatieve oplossingen gezocht. Door te experimenteren met technologie en opgedane kennis in de praktijk te brengen, ontwikkelen mbo- en hbo-studenten nieuwe zorgtechnologieën. Een voorbeeld is de multilevel en multidisciplinaire challenge over de robotarm, die zorgbehoevenden helpt om zelfstandig te eten. Het doel is dat mensen eigen regie houden op het gebruik van zorgtechnologie om uiteindelijk langer zelfstandig en comfortabel thuis te wonen.

Zorgprofessionals, zorgpartijen, onderwijsinstellingen en onderzoeksprogramma’s werken in het Experimenteerhuis samen aan: 

Challenge

 Rondom het thema zorgtechnologie en zelfstandig thuiswonen worden multilevel en multidisciplinaire challenges ingebracht door maatschappelijke partners.

Onderzoeken

Het Experimenteerhuis is een onderzoekende leeromgeving waarbij de impact op cliënten, mantelzorgers en zorgverleners wordt onderzocht.

Voorlichtingen

De Verpleegkundestudenten geven op een laagdrempelige manier voorlichting in de wijken. Hierdoor ontdekken de studenten wat er speelt onder de inwoners en krijgen ze inzicht in welke technologische ontwikkelingen hierbij kunnen helpen.

Hierdoor worden de studenten opgeleid tot innovatieve en onderzoekende zorg- en welzijnsprofessionals, zorg- en welzijnsprofessionals krijgen training in de nieuwste zorgtechnologieën en docenten creëren een omgeving waar zij hun onderwijs kunnen vernieuwen en aanpassen aan de laatste ontwikkelingen in de beroepspraktijk. Met als doel dat de nieuwste zorginnovaties worden getest in de praktijk.

 

Onderwijs

Studenten Zorg en Welzijn van mboRijnland volgen hun specialisatie over zorginnovatie in het Experimenteerhuis.

Wat kun je als student verwachten in het Experimenteerhuis:

  • De studenten experimenteren met zorgtechnologie vanuit het werkveld.
  • Partners (zoals MobileCare) trainen de studenten in nieuwe zorgtechnologie en leren welke technologische interventies nodig zijn om ouderen langer thuis te laten wonen.
  • Studenten geven nieuwe medewerkers van Vierstroom Zorgthuis training in zorgtechnologie.
  • Studenten onderzoeken wat de impact van de technologie is voor de cliënt, de mantelzorger en de verpleegkundige.

Het Experimenteerhuis werkt samen met verschillende partners, zoals Vierstroom Zorgthuis, gemeente Zoetermeer, MobileCare, ZWConnect, Thuisleefgroep en De Haagse Hogeschool. Samen spelen zij in op de regionale vraag die ontstaat binnen de zorg en technologie. Hoe wordt zorgtechnologie effectief ingezet om de toenemende vraag naar zorg en ondersteuning op te vangen, ondanks de krapte op de arbeidsmarkt? Studenten experimenteren met de technologie vanuit het werkveld die door MobileCare en de partners van Thuisleefgroep ter beschikking worden gesteld in het Experimenteerhuis.

Maatschappelijke instellingen

Welke trainingen biedt het Experimenteerhuis aan?

  • Training Experimenteerhuis Zorg: Op basis van de behoeften van de zorginstelling wordt een training op maat samengesteld. In het Experimenteerhuis geven studenten van mboRijnland de medewerkers van de zorginstelling een praktijkgerichte training in de zorgtechnologie van MobileCare.

  • Training Experimenteerhuis Thuis: Inwoners en mantelzorgers worden begeleid bij de kennismaking met woon- leef- en welzijnstechnologie. Zij worden getraind door de studenten van mboRijnland en De Haagse Hogeschool in samenwerking met de Thuisleefgroep.

  • Training Experimenteerhuis Proeverij: Leerlingen van VO-scholen maken kennis met zorgtechnologie. Door middel van een quiz en proeverij beleven zij de zorgtechnologie in het Experimenteerhuis.

Het Experimenteerhuis is een opleidingslocatie van mboRijnland en project van het Centrum voor Innovatief Vakmanschap Welzijn en Zorg. Arianne Riedijk (labcoördinator het Experimenteerhuis) is als projectleider verantwoordelijk voor de gezamenlijke onderwijs- en onderzoeksactiviteiten in het Experimenteerhuis. Met de ambitie om het onderwijs relevant en up-to-date te houden, kijkend naar de ontwikkelingen binnen de beroepspraktijk.

Geïnteresseerd in samenwerking? Neem gerust contact op via ariedijk@mborijnland.nl. Meer informatie over het Experimenteerhuis vind je op de website: Het Experimenteerhuis – CIV Welzijn & Zorg.