Nieuws

Alles mag je worden, behalve ongelukkig. Beloofd?

18 maart 2024

‘Alles mag je worden, behalve ongelukkig. Beloofd?’ Dat is de slogan van het Beroepenfeest ‘Zoetermeer On Stage’ dat op 14 maart plaatsvond in het clubhuis van het Dutch Innovation Park: de Dutch Innovation Factory in Zoetermeer.

Wethouder Marijke van der Meer (onderwijs) opende het evenement door na het aftellen op de rode knop te drukken. Daarna konden de 900 vmbo-leerlingen van het Motion Beweegcollege, Erasmus College, Oranje Nassau College (locaties Clauslaan en Parkdreef) en Picasso Lyceum al hun vragen stellen aan de deelnemende bedrijven en beroepsbeoefenaren. Tijdens het evenement was er voldoende ruimte en tijd voor persoonlijke ontmoetingen, die vaak leidden tot langdurige contacten, stages én banen.

Keuze voor beroep
Kiezen voor een opleiding, vak of beroep is voor veel jongeren een flinke opgave. “Een beroepskeuze maken is ontzettend belangrijk maar razend moeilijk”, weet Jan Iedema uit ervaring. “Jongeren hebben vaak meer opties dan ze denken. Zoetermeer On Stage biedt ze de kans om kennis en ervaring op te doen, zodat ze zich goed kunnen oriënteren.” Want, wat weet je nu eigenlijk helemaal over een bepaald beroep? Wat houdt het in, hoe ziet een werkdag er uit? Is er genoeg werk in?

Meer mbo’ers in de IT
Mbo’ers worden steeds belangrijker in de krappe IT-arbeidsmarkt. De toekomst is digitaal en daar zijn veel mensen voor nodig. Tellick, gevestigd in de Dutch Innovation Factory in het Dutch Innovation Park, was ook aanwezig op het beroepenfeest. Dennie Bastiaan (founder Tellick): “Wij dragen graag een steentje bij aan het inspireren van scholieren voor een loopbaan in de IT. Door onze deelname konden wij direct contact leggen en laten zien wat het vak als software engineer inhoudt. En met succes: 16 scholieren hebben zich aangemeld voor de Doe Dag.”

Werken in de IT
“We zien heel veel enthousiasme voor het IT-vak,” vertelt Dennie. “Het idee om te werken met de nieuwste technologie, zoals VR (virtual reality) of AI (artificial intelligence) trekt jongeren aan.” Tegelijk zien we dat de IT-sector nog veel beter kan communiceren wat het vak inhoudt. Hoewel de jeugd tegenwoordig digitaal opgroeit, is het niet altijd even helder welke techniek daarachter schuilt. Daar ligt een taak, en een kans, voor de IT-sector. “Een loopbaan in de ICT hoeft niet altijd bij het mbo te stoppen. Sommigen groeien door naar het hbo, anderen groeien door in de praktijk. Er zijn meerdere wegen.”

Doe Dagen
Hebben de scholieren en professionals een klik met elkaar? Dan zijn ze van harte welkom op de Doe Dag op 4 april. Leerlingen krijgen de kans mee te lopen en de werk(plek) te ervaren. Het streven is om de leerlingen een zo realistisch mogelijke praktijkervaring op te laten doen.

Meer lezen over Zoetermeer On Stage? Kijk dan op zoetermeeronstage.nl