Nieuws

Basisschoolleerlingen leren spelenderwijs hacken in het Cyber Security Living Lab

17 juli 2025

We zitten de hele dag online en dat maakt ons steeds kwetsbaarder. Cybersecurity is allang niet meer iets voor later of alleen voor grote bedrijven, het is iets waar we allemaal dagelijks mee te maken hebben.  Maar wie zorgt ervoor dat ook jonge kinderen al snappen wat het is, waarom het belangrijk is en hoe je digitaal veilig blijft? Vanuit die gedachte startte in juni een bijzondere lesreeks in het Cyber Security Living Lab. Op een speelse wijze leerden vijftien leerlingen uit groep 7 en 8 van IKC De Vijf Pilaren vijf weken lang hacken. Legaal, ethisch én met veel enthousiasme.

Leren hacken met hulp van HBO-ICT-studenten
De lessen waren bedacht en begeleid door studenten HBO-ICT van De Haagse Hogeschool. Met hulp van hun docenten ontwikkelden ze een interactief programma waarbij de kinderen zelf aan de slag gingen met tools, challenges en codes. Elke les stond een nieuw thema centraal: van wachtwoorden kraken tot het herkennen van kwetsbaarheden in systemen. Ook leerden de kinderen over de verschillende soorten hackers en ontdekten ze dat hacken niet per se slecht is, maar juist ook wordt ingezet om systemen te testen en veiliger te maken.

Een relevant en herkenbaar onderwerp voor de leerlingen, want sommigen hadden zélf al te maken gehad met hackers. “Ik ben al eens gehackt op Roblox,” vertelde een leerling. “Toen waren van de ene op de andere dag al mijn muntjes weg.” De herkenning bij de rest was groot en het bevestigt hoe belangrijk het is om kinderen al op jonge leeftijd te onderwijzen over online veiligheid.  

Eerste kennismaking met cybersecurity
Naast leren hacken ging het ook over bewustwording. Wat is een sterk wachtwoord? Waarom is tweestapsverificatie handig? En hoe kun je je ouders helpen om hun apparaten veilig te houden? Een deel van de lessen werd vormgegeven met onderdelen uit het landelijke programma HackShield, dat kinderen op een speelse manier traint in online veiligheid.

Het doel van deze reeks was om kinderen op jonge leeftijd te interesseren voor het vakgebied cybersecurity. Alles speelt zich tegenwoordig online af en daarmee nemen ook de risico’s toe. Phishing, datalekken en identiteitsfraude zijn geen ver-van-je-bed-problemen meer, maar dagelijkse praktijken.

Investeren in de toekomst
Juist daarom is het belangrijk om kinderen al op jonge leeftijd digitaal te onderwijzen en weerbaar te maken. Niet alleen door ze te waarschuwen, maar door ze actief te laten ontdekken hoe de digitale wereld werkt én hoe je die veilig houdt. Zo leggen we de basis voor een nieuwe generatie die cybersecurity begrijpt en ermee leert werken. En tegelijk investeren we in de cybersecurity-experts van de toekomst. Wie weet zien we een paar leerlingen over een aantal jaar misschien wel terug als student Cybersecurity in de Dutch Innovation Factory.

De activiteit kwam tot stand via Hamza Soekhai van Match-IT, die het Cyber Security Living Lab en de basisschool aan elkaar koppelde. Ook samenwerken met het onderwijs rond cybersecurity? Mail Hamza Soekhai via h.soekhai@hhs.nl en ontdek de mogelijkheden.