Nieuws

Basisschoolleerlingen maken kennis met ICT in het Dutch Innovation Park

20 juni 2023

In samenwerking met een basisschool in Zoetermeer gaan kinderen uit groep zes en groep zeven de komende zeven weken aan de slag met diverse techniek & ICT-opdrachten. Vanaf 17 mei komen zij elke woensdagmiddag naar het Inspiratielab van De Haagse Hogeschool in Zoetermeer.

Onder leiding van de lab-professor en enthousiast HBO-ICT-studenten gaan zij in groepjes van drie met plezier aan de slag met innovatieve opdrachten:

-          Minecraft
De leerlingen programmeren in Minecraft met behulp van Phython. Door middel van het programmeren maken zij een route die een poppetje moet afleggen. De programmeeropdrachten worden naarmate de tijd steeds lastiger.

-          Robotica
Door middel van Lego Mindstorms en Lego Spike zijn de leerlingen aan de slag gegaan met het bouwen en programmeren van robots. De leerlingen vinden het erg leuk om te bouwen aan de robots. Het is gelukt om de robot zo te programmeren dat de robots zelfstandig een route kunnen afleggen.

Wetenschappelijk onderzoek
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat kinderen de uitdagingen van de samenleving begrijpen, maar zien vaak niet in dat Wetenschap, Techniek & ICT (WT&I) daarvoor oplossingen kunnen aandragen en dat zij daar zelf een rol in kunnen spelen. Tegen het einde van het basisonderwijs sluiten zij al bepaalde beroepsprofielen uit.

Kinderen in de leeftijd van tien tot twaalf jaar denken dat WT&I moeilijk is, saai en iets voor ‘nerds’ en economisch oninteressant. Pas wanneer kinderen op een laagdrempelige en creatieve manier door hun hele onderwijs heen kennis maken met WT&I merken ze dat ze er plezier aan beleven en talent voor hebben, zullen zij op latere leeftijd een positieve keuze voor WT&I kunnen maken in plaats van deze bij voorbaat uit te sluiten.