Basisschoolmeisjes ontdekken de wereld van IT in de Dutch Innovation Factory
11 april 2025Op donderdag 10 april kleurde de Dutch Innovation Factory een beetje roze. Niet letterlijk, maar wel in energie: vijftien enthousiaste basisschoolmeisjes van IKC De Vijf Pilaren Yunus Emre kwamen op bezoek om de wereld van IT te ontdekken. Het bezoek stond in het teken van Girls’ Day, een landelijk initiatief dat meisjes op jonge leeftijd kennis laat maken met techniek en IT. Want hoewel technologie steeds belangrijker wordt, zijn meiden in de IT nog flink in de minderheid. Hoog tijd om daar verandering in te brengen.
Spelenderwijs ontdekken in het GameLab
De middag begon in het GameLab van de Dutch Innovation Factory. Daar mochten de meiden los op digitale fietsspellen, racesimulaties en natuurlijk een potje FIFA. Al snel bleek dat gamen niet alleen iets is voor jongens: meerdere meiden vertelden trots dat ze thuis dol zijn op Roblox en Minecraft.
"Soms mis ik mijn girlies"
In het GameLab was ook Roberta Galinaityte, studente UX Design, aanwezig. Zij werkt in het lab aan haar afstudeerproject rondom game development. Aan de meisjes liet ze haar zelfontworpen game zien en vertelde ze hoe het is om als vrouw in de IT te studeren. Openhartig deelde ze dat ze het soms jammer vindt dat ze het enige meisje in haar klas is. "Iedereen is heel lief voor me hoor, maar ik mis soms mijn girlies," deelde ze, waarna ze vroeg: "Wie van jullie zou later ook game developer willen worden?" Zeker de helft van de vingers ging meteen omhoog: een zichtbaar inspirerend rolmodel.
Warm welkom en uitleg over IT
Na het spelen volgde een warm welkom van onder andere Suzanne de Groot, adviseur informatiebeveiliging bij de Gemeente Zoetermeer en rolmodel tijdens Girls’ Day. Zij vertelde op toegankelijke wijze wat IT nou eigenlijk is – en hoe het overal in ons dagelijks leven terugkomt, van apps op je telefoon tot de games die de meisjes net hadden gespeeld. Ook vertelde ze waarom het zo belangrijk is dat meer vrouwen voor IT kiezen: “We hebben meerdere perspectieven nodig om technologie te maken die voor iedereen werkt.”
Robots van LEGO programmeren
Hierna was het tijd voor het hoofdprogramma: de Milieu Robot-workshop van Bricks Aholic. In drie teams gingen de meiden de strijd aan om een robotauto te bouwen én te programmeren die afval kan verzamelen en vervolgens naar de juiste afvalbak brengt. Elk team werkte met echte IT-rollen zoals developer, architect, projectmanager, tester en gebruiker. De meisjes leerden programmeren in Scratch en hoe het is om samen te werken in verschillende IT-rollen.
Autootjes hacken
Met LEGO en techniek bouwden de groepjes hun eigen auto en programmeerden ze zelfs geluidjes zoals 'piep piep piep' bij een achteruitgaande beweging. Eén team ging nog een stapje verder: op het laatste moment wisten ze de autootjes van de andere teams te hacken. Tijdens de finale bleken sommige auto’s daardoor ineens niet meer naar links of rechts te kunnen – tot grote frustratie (en verbazing) van de andere teams. Desondanks lukten het uiteindelijk alle teams om hun robot zo te programmeren dat de auto’s konden rijden en het afval opruimden.
IT is ook voor haar
Wat de middag vooral liet zien is dat meisjes IT in zich hebben. IT-er Suzanne de Groot was onder de indruk: "Binnen no time waren ze aan het programmeren en testen. Serieus knap en heel gaaf om te zien." Ook de lerares die de groep begeleidde, zag de interesse voor IT bij haar meiden: "Ik heb ze serieus nog nooit zo lang en zo geconcentreerd aan het werk gezien."
Nieuwe toekomstdromen
En de meisjes zelf? Die gingen met een grote glimlach en misschien wel nieuwe toekomstdromen weer naar school. Zoals Yasmine, die eerst flink baalde van de hack maar daarna riep: "Later wil ik ook robots bouwen – maar dan zorg ik wel dat ze onhackbaar zijn." Ze vroeg ook nog of ze nog keer nog mocht langskomen, want: "Nu ik Scratch ken, kan ik toch gewoon zelf verder bouwen aan mijn auto?" Hopelijk is Yasmine een van de meisjes die we later zien rondlopen als IT-er op het Park.
Waarom Girls’ Day?
Girls' Day is een landelijk initiatief van VHTO en heeft als doel om meer meiden enthousiast maken voor een toekomst in techniek en IT. Dat is hard nodig, want nog steeds zijn vrouwen ondervertegenwoordigd in deze sector. Terwijl hun talent, creativiteit en perspectief juist enorm waardevol zijn.
Als Dutch Innovation Park – waar zowel IT-bedrijven als IT-onderwijs gevestigd zijn – doen we hier graag aan mee. Door jonge meiden op een speelse en positieve manier kennis te laten maken met de tech-wereld, hopen we bij te dragen aan een toekomst met meer diversiteit in IT. Want of het nu gaat om apps, games, slimme software of security: technologie wordt beter als er verschillende blikken aan tafel zitten. En op Girls’ Day zagen we: die toekomst is al in de maak.