Nieuws

Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam brengt werkbezoek aan Zoetermeer

20 december 2023

Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam bracht maandag 18 december 2023 een werkbezoek aan de gemeente Zoetermeer. Burgemeester Bezuijen heette de burgemeester van Rotterdam welkom. Samen brachten zij onder andere een bezoek aan de Dutch Innovation Factory in het  Dutch Innovation Park.

Mogelijke samenwerkingen tussen Rotterdam en Zoetermeer op toegepast onderzoek en innovatie kwamen aan bod. Burgemeester Bezuijen: 'Ik kijk terug op een boeiend en inspirerend werkbezoek, waar wij burgemeester Aboutaleb een aantal ontwikkelingen binnen Zoetermeer hebben laten zien en we het gesprek met elkaar voerden over de raakvlakken die er zijn tussen Rotterdam en Zoetermeer. Waar kunnen de twee steden elkaar versterken en op welke gebieden of thema’s kan dit? Daarover hebben wij van gedachten gewisseld.'

Werken aan challenges
Tijdens het werkbezoek kwam burgemeester Aboutaleb in contact met de nieuwe generatie. In de Dutch Innovation Factory werken zowel mbo- als hbo-studenten aan challenges. Een challenge is een multidisciplinaire opdracht of project waar studenten voor een langere tijd gezamenlijk aan werken. Een aantal studenten kregen tijdens het werkbezoek de kans om met trots de resultaten en voortgang van hun challenge te delen met de burgemeesters. De thema’s autonoom rijden en zorginnovatie stonden centraal.

Basisschoolleerlingen betrokken
In de Dutch Innovation Factory krijgen niet alleen mbo- en hbo-studenten onderwijs in de IT, ook leerlingen van het voortgezet onderwijs en de basisschool worden betrokken. Met als doel: kinderen al op jonge leeftijd in contact brengen met de IT. De basisschoolleerlingen uit Zoetermeer vertelden met passie over het project Duckie Town: waarin zij in een aantal weken een zelfrijdend autootje zelfstandig lieten rijden over een parcours.

Zorginnovatie  
Daarnaast was er volop aandacht voor de zorginnovaties uit het Experimenteerhuis die in samenwerking met IT- en verpleegkundestudenten zijn ontwikkeld. De burgemeesters kregen een presentatie over de SmartStoma-applicatie, werd de Helpsoq besproken en heeft burgemeester Aboutaleb de Retrospecs, een 2D-bril ontworpen door IT-studenten voor ouderen met dementie, opgezet en uitgetest.

We krijgen terug op een inspirerend werkbezoek waarin volop ruimte was voor vragen en goede gesprekken.