Cyber Security Event: het is niet de vraag of, maar wanneer je slachtoffer wordt
14 oktober 2024Op 10 oktober 2024 vond het Cyber Security Event plaats in het Dutch Innovation Park. Dit evenement, georganiseerd door Platform Veilig Ondernemen regio Den Haag, de Gemeente Zoetermeer, Ondernemers Netwerk Zoetermeer, de MKB Digiwerkplaats en de Provincie Zuid-Holland, bracht ondernemers, experts en de geïnteresseerden samen om cruciale stappen te bespreken in de strijd tegen cybercriminaliteit.
Het evenement werd geopend door burgemeester Michel Bezuijen van de gemeente Zoetermeer en avondvoorzitter Ewout Genemans, televisieproducent en presentator, die meteen duidelijk maakten dat dit geen 'leuke' avond zou worden, maar wel een noodzakelijke. Hun boodschap: elk bedrijf kan gehackt worden en het is belangrijker dan ooit om goed voorbereid te zijn.
Persoonlijk verhaal
Eén van de meest impactvolle sprekers van de avond was het verhaal van Timothy van Laar, een ondernemer die in 2021 slachtoffer werd van een cyberaanval door een gelekte inlognaam met wachtwoord op een sneakerplatform, een inlogcombinatie die hij ook zakelijk gebruikte. Binnen zeventien minuten was hij de controle over zijn online businessplatform kwijt. Zijn marketingbureau verloor vervolgens circa 150.000 duizend euro, doordat hackers toegang hadden tot de advertentiebudgetten van klanten van zijn bedrijf. “Er waren zoveel emoties: van woede tot verdriet, en slapeloze nachten. Na twee jaar kon ik er pas weer gewoon over praten.
Praktische tips
Jaap Schouten, digitaal specialist met een passie voor cybersecurity, volgde met praktische tips om online veiliger te worden. Zijn advies? Gebruik een wachtwoordmanager, schakel een tweestapsverificatie in en klik niet zomaar op onbekende links. Controleer je e-mailadres(sen) ook eens op de website 'Have I Been Pwned'. Deze tips werden enthousiast ontvangen en het publiek stelde tal van vragen over online veiligheid.
Cruciale rol van de politie
Barend Frans, lid van het cybercrimeteam van de politie, benadrukte de noodzaak van aangifte doen bij cybercriminaliteit. Zonder aangiftes blijft het probleem onzichtbaar en dat belemmert het opsporingswerk. Frans benadrukte dat het inschakelen van de eerdergenoemde tweestapsverificatie één van de belangrijkste simpel in te voeren maatregelen is die bedrijven kunnen nemen om zichzelf te beschermen.
Samenwerken met het onderwijs
Shayan Khan, van de gemeente Zoetermeer, vertelde over ZeroDayZoetermeer: Hack de gemeente. Zowel mbo- als hbo-studenten werden uitgedaagd om de gemeentelijke, online systemen te hacken. De meeste teams vonden kleine kwetsbaarheden, terwijl twee van de zeven groepen erin slaagden potentieel meer kritieke kwetsbaarheden te ontdekken. De bevindingen worden op zeer korte termijn intern besproken en samen met de gemeente en partners aangepakt.
Projectleider van De MKB Digiwerkplaats, Annemiek Haneveld, deelde in een vraaggesprek met een ondernemer en een student positieve ervaringen hoe bedrijven met een inzet van studenten eenvoudig hun digitale beveiliging kunnen verbeteren, maar ondernemers ook kunnen helpen bij bijvoorbeeld online zichtbaarheid. Annemiek riep aanwezige ondernemers op om gebruik te maken van de kennis bij de studenten. Meld je hier aan: Projecten - MKB Digiwerkplaats.
Netwerkborrel
Het evenement werd afgesloten met een netwerkborrel, waar de aanwezigen met elkaar in gesprek konden gaan over de nieuwe inzichten en ervaringen. Dit Cyber Security Event heeft laten zien dat de dreiging van cybercriminaliteit reëel is, maar dat er ook concrete stappen zijn die ondernemers kunnen nemen om zichzelf te beschermen. Het belangrijkste advies van de avond? Wacht niet tot je gehackt wordt, maar onderneem nu actie.
Tot het volgende evenement op 6 november – georganiseerd door MKB Digitaal – over hoe je goede content maakt met je smartphone.
Bekijk de aftermovie