Nieuws

De brug tussen Rijkswaterstaat en de studenten

20 november 2023

Studenten van de differentiatie Innovative Development zijn in de Dutch Innovation Factory druk bezig voor Rijkswaterstaat. Zij bedenken creatieve oplossingen voor het vraagstuk over het verlichtingsregime.

Concreet: lichten langs snelwegen gaan uit als het kan, en de lichten blijven ’s nachts aan als het moet voor de verkeersveiligheid. Soms blijven lichten langer branden dan gewenst. Dit is de ‘challenge’ waar de IT-studenten in beeld komen. De studenten bedenken creatieve oplossingen voor de challenge.

Voortgang challenge
Arthur Maring (Innovation Manager Smart Mobility bij Rijkswaterstaat) en Aad de Winter vertellen meer over deze challenge.

“De studenten hebben nu een paar oplossingen bedacht. Rijkswaterstaat heeft hieruit twee oplossingsrichtingen gekozen.”

-          Eén daarvan is een technische oplossing. Studenten richten zich op de vraag: “Kun je technisch meten of lichten aangaan met bijvoorbeeld een smart meter?”

-          De andere oplossing richt zich op een applicatie waarin weggebruikers kunnen melden waar de lichten aan staan.

Artur Maring voegt toe: “Het is leuk om met de studenten bezig te zijn. Ze komen met frisse oplossingen en ideeën voor problemen. We slaan gelijk een brug tussen Rijkswaterstaat en studenten. Wie weet volgen er meer oplossingen.”

Challenge based onderwijs
Een challenge kan een innovatieve, multidisciplinaire opdracht of project zijn waar studenten (minimaal) een semester hun volle aandacht aan geven. Een challenge kan onder meer een product of te bouwen prototype, een onderzoek of een experiment zijn. De inhoud van de challenge kan een specifieke focus hebben, maar mag ook uit meerdere elementen bestaan, zoals business, data, software en/of security.

Heb je een challenge voor studenten?
Innovative Development biedt de flexibiliteit en ruimte om allerlei verschillende challenges in te brengen. In overleg is veel mogelijk. Wil je een challenge inbrengen of van gedachten wisselen? Neem contact op met: Hamza Soekhai (h.soekhai@hhs.nl).