Nieuws

‘We kunnen hier informeel ontdekken wat onze opties zijn’

8 oktober 2024

Er wordt op dinsdag 1 oktober niet gevoetbald in het ADO-stadion – tegenwoordig het Bingoal stadion geheten –maar er worden wel volop kansen gecreëerd. Het zijn op deze regenachtige dag níet de geelgroenen die zich in de kijker spelen bij hun coach en eventuele scouts, maar wel zo’n duizend studenten bij veertig bedrijven. De tweede editie van de Haagse ICT Carrièredag is een prachtig succes geworden.

Ze trotseren de eerste echte herfstdag om in grote aantallen naar het stadion te komen. Studenten HBO-ICT, Communication & Multimedia Design, User Experience Design en Applied Data Science en Artificial Intelligence. Studenten op zoek naar een bijbaan, een stageplek, een afstudeerstage of hun eerste echte baan. Ze vinden in de Bingoal Lounge op de begane grond enthousiaste vertegenwoordigers van bedrijven en overheidsorganisaties, op zoek naar veelbelovende jonge mensen. Nog voordat Arend Hardorff, lid College van Bestuur van De Haagse Hogeschool, het event officieel heeft geopend, worden in diverse stands al goede gesprekken gevoerd tussen studenten en bedrijven.

Defensie
Op een ICT-netwerkevent verwacht je niet gelijk uniformen van de landmacht, luchtmacht en marine. Maar deze vertegenwoordigers van Defensie staan er wel. “Zeker, want we kunnen studenten een mooie afstudeerstage bieden of een tussenjaar in de vorm van een dienstjaar of in een burgerfunctie. We willen hier de studenten vooral informeren over de mogelijkheden die Defensie hun kan bieden. Alles wat ze in de burgerwereld kunnen gaan doen, kunnen wij hun ook bieden. Daarom hopen we op mooie gesprekken.”

Belangrijkste IT-netwerkevent
Dat doen ook de mensen van UNO, dé strategische IT-partner voor organisaties die digitaal willen groeien. Jula Endenburg is daar Manager L&D en Recruitment. “We hopen vandaag op veel studenten die interesse hebben in een bijbaan of stage bij ons. En op studenten die bijna klaar zijn met hun opleiding en een baan zoeken. We hebben mooie traineefuncties maar ook startersfuncties. Voor ons is de Haagse ICT Carrièredag het belangrijkste IT-netwerkevent van het jaar. Daarom staan we hier ook met vijf mensen. Onder andere met Robin, die bij ons stage loopt en die we vorig jaar op dit event hebben ontmoet.” Robin: “Het bevalt mij prima bij UNO; ik hoop hier ook mijn afstudeerstage te doen.” En als Robin het goed blijft doen, kan hij dan een baan krijgen bij UNO? Jula: “Absoluut.”

Gelijkwaardig niveau
Om 12.00 uur is het tijd voor de officiële opening door Arend Hardorff. “Hier op dit event ligt voor studenten ICT de basis voor hun latere carrière. Het event is een platform waar studenten en werkgevers elkaar kunnen ontmoeten. In de provincie Zuid-Holland, maar ook landelijk is er een groot tekort aan goed opgeleide ICT’ers. Alle organisaties die afhankelijk zijn van ICT – en welke organisatie is dat tegenwoordig niet – hebben behoefte aan goede mensen. Hier kunnen zij elkaar ontmoeten op een gelijkwaardig niveau. Ik wens iedereen een heel succesvolle bedrijvendag toe.”

De Haagse ICT Carrièredag is vooral informeel kennismaken met elkaar. Namen noteren. Peilen welke student het beste past in de organisatie. Later komen misschien de formele procedures. Nu nog niet.

Traineeships en tracks
In zo’n volgende fase hebben studenten een sterk LinkedIn-account nodig. Moeten ze weten hoe je solliciteert. In de Perslounge op de tweede verdieping helpt Misha Weerheim, talentmanager bij QISS IT, hen alvast op weg. In een interactieve presentatie geeft zij de studenten allerlei tips. Hoe bouwen zij hun LinkedIn-account op? Wat is een goede cv? Hoe schrijf je een overtuigende motivatiebrief? Wat zijn de do’s en don’ts tijdens een sollicitatiegesprek? Ze vindt een gretig oor bij de aanwezigen. Maar QISS-IT kan veel meer voor hen betekenen. Misha: “Wij zijn een IT-detacheringsbureau en bieden een traineeship aan van twee jaar. Heb je al een achtergrond in de IT, dan kun je een van onze zes tracks volgen: security, big data, functioneel applicatiebeheer, cloud specialist, IT service management en projectmanagement. Ik heb nu een pool van zestig trainees die bij verschillende opdrachtgevers zitten.”

Fotobooth
In de Ernst Happel Lounge organiseert het Stagepunt van De Haagse Hogeschool een plek waar een LinkedIn-foto gemaakt wordt. Ouail El Haddouchi van het Stagepunt legt graag uit waarom die foto zo belangrijk is. “Studenten willen goed toegerust op de arbeidsmarkt verschijnen. Daar hoort een professionele profielfoto bij. Zonder zo’n foto geen overtuigend LinkedIn-account en geen goede cv. De studenten kunnen tot half 3 vanmiddag hier gratis een profielfoto laten maken.” Terwijl we praten, maakt de fotograaf van De Haagse Hogeschool de ene foto na de andere.

Simuleren van bewegingen
Managing Director Raoul Molenkamp van het bedrijf Batenburg JB Systems vertelt tijdens zijn presentatie enthousiast over het leuke werk dat zijn organisatie biedt. “We automatiseren alles wat bewegen moet in de industrie.” Op dit event legt hij de focus op de maritieme industrie. “Met JB Systems maken we replica’s van de werkelijkheid op een schip of op een boorplatform en simuleren we hoe bewegende installaties daar optimaal en veilig kunnen werken. Door met modellen te werken, kunnen we onze software testen, kunnen we de operators trainen en zijn we ook bezig met veiligheid aan boord van een schip.” Als we na de presentatie nog even napraten, zegt Raoul: “Werken bij Batenburg JB Systems kan een jongensdroom in vervulling doen gaan. Ik hoop aan het einde van de dag met een aantal studenten in contact te zijn gekomen die serieus interesse hebben in ons bedrijf.”

War stories
Op de vierde verdieping in de Premium Lounge begint Bas van Wingerden, oud-student van De Haagse Hogeschool, aan zijn presentatie. Hij werkt bij Fox-IT, onderdeel van de NCC Group, a wereldwijd opererende expert op het gebied van cyber security. Als je net als Bas je presentatie inricht aan de hand van war stories heb je direct de aandacht. Hij komt dan ook met indrukwekkende verhalen. Over een universiteit die alle data kwijt is. Over een Zwitsers bedrijf dat failliet dreigt te gaan omdat het is gehackt. Over kerstdagen die opeens crisisdagen worden, omdat er ergens ‘een brand is uitgebroken’. Bas: “Met onze Incidence Respons zijn wij voor die bedrijven de digitale brandweer. Ze hebben te maken met een hack die hun processen, misschien ook wel hun kritische bedrijfsprocessen blokkeert. Hoe zorg je er dan voor dat die brand zich niet verder uitbreidt?” Aan het einde van de Haagse ICT Carrièredag praten we nog even terwijl hij zijn spullen opruimt. Hij wijst op een schrijfblok. “Ik geloof dat we drie kantjes vol namen hebben van studenten die serieus geïnteresseerd zijn.”

Werken bij het Rijk
Terwijl de bedrijvenmarkt op zijn einde loopt, zijn er drie jongens die geboeid staan te luisteren naar Vanessa Bakker van Rijks-I-Stage. Vanessa: “Jullie hebben vandaag medewerkers van bedrijven en organisaties persoonlijk kunnen ontmoeten. Dat is zó belangrijk om aan een goede baan of stage te komen! Die stage kun je ook lopen bij de Rijksoverheid. Als Rijks I-Stage doen we er alles aan om jullie te helpen een goede stage te vinden bij een ministerie, bij de Belastingdienst, noem maar op. Dus als jullie interesse hebben in een I-stage, in een afstudeeropdracht of in een bijbaan, kom dan vooral naar ons Rijks-I-Stage-event op 14 november. Ik wil jullie graag aan een mooie stage helpen.”

De drie jongens – Erick, Eudor en Tim – zijn derdejaarsstudenten Software Engineering. Zij kijken met een goed gevoel terug op de Haagse ICT Carrièredag. “Wij moeten dit jaar voor het eerst stage gaan lopen. Dan is het mooi om vandaag heel informeel kennis te maken met allerlei bedrijven en organisaties en om te ontdekken welke opties we hebben.”