‘We zijn misschien wel het best bewaarde geheim van Zuid-Holland’
25 april 2024Voor je veelbelovende start-up wil je een ruimte hebben om je product te ontwikkelen. Als jonge mkb’er wil je in verbinding komen met andere ondernemers die het klappen van de zweep al kennen. Om jouw project uit te voeren, zoek je goede stagiairs. Voor je business development krijg je oplossingen aangereikt die je zelf niet weet te vinden. Het kan jou zomaar gebeuren in de Dutch Innovation Factory in Zoetermeer, als je innovatief bezig bent in de IT-branche. Intussen zijn tachtig ondernemers lid geworden van de gelijknamige bedrijfscommunity. Ze komen uit heel Zuid-Holland. Wat maakt deze community zo aantrekkelijk? Een kijkje in de keuken.
Die ‘keuken’ vinden we in de Dutch Innovation Factory in het Dutch Innovation Park aan de A12 in Zoetermeer. Daar treffen we communitymanager Bernard Groen, communityvoorzitter Sandra van Steenvelt en twee jonge leden van de community, Hugo Vink en Jaco van den Bosch, beiden bezig met de ontwikkeling van een mantelzorgapp. Wie de ruime hal van ‘de DIF’ binnenloopt, ziet namen van allerlei innovatieve IT-bedrijven en organisaties als Kennisnet en de MKB Digiwerkplaats. Ook De Haagse Hogeschool en mboRijnland zijn aanwezig. Het is duidelijk: we bevinden ons hier in het kloppende hart van een succesvol concept. Maar wélk concept?
Bewezen succesvol
“Je aanname klopt: ons concept is bewezen succesvol,” zegt Bernard. “Je vraag is ook herkenbaar: welk concept. Want we zijn misschien wel het best bewaarde geheim van Zuid-Holland. En toch helpen we kleine en grote ondernemers, mbo- en hbo-studenten en docenten iedere dag verder. Sandra is hier vanaf het begin bij betrokken geweest. Zij heeft – jaren geleden alweer – een impuls gegeven aan de ontwikkeling van de Dutch Innovation Factory. Toen was er nog helemaal geen sprake van een community.”
Het smaakte naar meer
Sandra: “Ik was toen manager van alle IT-opleidingen aan De Haagse Hogeschool in Den Haag, Delft en Zoetermeer en zocht bedrijven waar onze studenten in alle fasen van hun studie van konden leren. Zoetermeer wilde graag een samenwerking tussen onderwijs en de vele IT-bedrijven binnen de gemeente. Die samenwerking tussen De Haagse Hogeschool en bedrijven konden we aanvankelijk realiseren op het Bredewater in Zoetermeer. Dat smaakte naar meer. Toen de gemeente aangaf dit terrein te willen ontwikkelen tot een modern bedrijvenpark, hebben we de oude margarinefabriek omgevormd tot de Dutch Innovation Factory, waar alle bedrijven, bedrijfjes en kennisinstellingen dagelijks de meerwaarde zien van hun samenwerking.”
Samen optrekken
Om de Dutch Innovation Factory ontstond het Dutch Innovation Park, het door Zoetermeer gewenste bedrijvenpark, met IT en innovatie als verbindende factoren. Bernard: “Alle bedrijven die zich hier in het Dutch Innovation Park hebben gevestigd, zijn lid geworden van de Dutch Innovation Community. Daarmee hebben zij zich gecommitteerd aan het idee achter de Dutch Innovation Factory: samen optrekken als bedrijven onderling en als bedrijven met het onderwijs. De community is het vehikel om die samenwerking vorm te geven.” Sandra: “De leden van de community komen nu uit heel Zuid-Holland. De rijksoverheid zit er als werkgever op verschillende manieren in. De gemeente Zoetermeer ook. Maar de factory en het park bieden ook onderdak aan grote en kleine home grown-bedrijven van mijn oud-studenten.”
Hele carrière in één gebouw
Jaco en Hugo kwamen acht jaar geleden voor het eerst in de Dutch Innovation Factory als stagiairs. Hugo: “We begonnen in de start-up incubator in de kelder. Daar kregen we alle vrijheid om prachtige IT-projecten te doen voor een start-up. Een andere start-up was opgezet door ondernemer Richard Versluis. Hij was de app RosterBuster aan het ontwikkelen. Die stelt piloten en stewardessen in staat om waar ook ter wereld snel inzage te krijgen in hun vliegrooster. Bij RosterBuster werkte ik parttime tijdens mijn hele opleiding HBO-ICT. Jaco kwam later ons team versterken. Tijdens onze opleiding zijn we in de Dutch Innovation Factory in aanraking gekomen met het bedrijf Morphé en het concept van de Mantelzorgerapp. Hier heeft Jaco zijn afstudeerstage afgerond. Beiden zijn we bij Morphé in dienst getreden om de Mantelzorgerapp verder te ontwikkelen.”
Hulp nodig?
Hebben zij wat gehad aan de Dutch Innovation Community? “Nog niet zoveel,” biecht Jaco op. “We zijn alleen maar druk met de ontwikkeling van de app. We lezen en horen wel over events die de community organiseert, maar daar zijn we nog niet geweest.”
Voor Sandra is dit geen verrassing. “Als je net iets nieuws aan het ontwikkelen bent, werk je vooral in je mkb-bedrijf. Als je actief meedoet in de community, kunnen we je faciliteren om aan je bedrijf te werken. Zo is inmiddels contact gelegd met het Experimenteerhuis (het lab gericht op zorginnovatie) om de ontwikkeling van de Mantelzorgerapp verder te brengen. En aan Jaco en Hugo: ik ben heel benieuwd wat jullie volgende stappen zijn. Kunnen jullie ergens hulp bij gebruiken? Dan hebben wij wellicht het netwerk waardoor je die stappen kunt maken.”
Slimme oplossingen
Zij kunnen zeker ergens hulp bij gebruiken. De Mantelzorgerapp moet straks in de markt gezet worden. Daar heb je marketing voor nodig. En zij hebben geen marketeerkennis in huis. Bernard: “We werken in samenwerking met de gemeente Zoetermeer aan een laagdrempelig aanbod voor marketingsupport. Maar we kunnen jullie ook in contact brengen met andere ondernemers die in het verleden in een soortgelijke situatie zaten. Hoe hebben zij dat opgelost? Hier in de Dutch Innovation Factory zit de MKB Digiwerkplaats, waar mbo- en hbo-studenten regelmatig projecten uitvoeren op het gebied van marketing en de toepassing ervan op bijvoorbeeld social media. Zo kun je vaker wat voor de ander betekenen dan je op het eerste gezicht zou denken.”
ADO-stadion
Bernard Groen geniet zichtbaar van zijn rol als verbinder en gids in het Dutch Innovation Park. “Stel dat jij een start-up hebt, dan kan ik jou beneden in de incubator een ruimte aanbieden waar je rustig aan je nieuwe product kunt werken. Word je iets groter, dan wil je een eigen bedrijfsruimte huren in dit gebouw of in het park. Daar kan ik je bij helpen. Heb je dan mensen nodig, dan weet ik ingangen bij scholen die bedrijven zoeken voor hun stagiaires.”
Bernard organiseerde namens de Dutch Innovation Community een bedrijvenmiddag in het ADO-stadion samen met De Haagse Hogeschool. Die werd goed bezocht. Bedrijven kwamen graag omdat ze wisten dat er goede IT-studenten zouden komen. De studenten waren blij, omdat ze daar alle IT-bedrijven op één plek bij elkaar hadden. “Veel events organiseren de leden zelf. Zo zijn de Tech Nights van het softwareontwikkelbedrijf 42 erg geliefd. Je doet daar de meest recente kennis op. Kennisnet organiseert weer andere soorten events voor de studenten, voor onze leden en voor bedrijven van buitenaf, die zich altijd bij ons kunnen aansluiten.”
Voor duurzame relaties
Sandra: “Als Dutch Innovation Community hebben we ingangen bij mensen en bedrijven die iets voor anderen kunnen betekenen. Neem nou de Mantelzorgerapp van Jaco en Hugo. Die heeft inmiddels duizenden actieve gebruikers. Dan vragen wij: wat is jullie strategie voor de komende jaren? Zullen we eens samen kijken hoe jullie aan een half miljoen gebruikers kunnen komen? De community als opstapje in business development. We brengen mensen met elkaar in aanraking. En met instanties als het InnovationQuarter, Security Delta of RoboHouse. Ons doel blijft altijd om een duurzame relatie met elkaar te ontwikkelen, die voor iedereen een meerwaarde heeft.”
Ook aanmelden als lid van de Dutch Innovation Community? Bel 06 - 212 06 251 of stuur een e-mail naar community@dutchinnovationpark.nl