Het Experimenteerhuis: van bouwkeet tot ontmoetingsplek over zorgtechnologie
6 februari 2022Marcel de Jong (projectleider Zorg en Technologie bij het Centrum voor Innovatief Vakmanschap Welzijn & Zorg) neemt afscheid. Onder leiding van Marcel groeide Het Experimenteerhuis van een bouwkeet naar een laagdrempelige ontmoetingsplek waar zorgmedewerkers, mantelzorgers en inwoners in aanraking komen met de nieuwste zorgtechnologie.
Op 1 februari 2019 begon Marcel als projectleider Zorg en Technologie bij het CIV Welzijn & Zorg. “Een paar maanden later kwam ik voor het eerst in Het Experimenteerhuis in Zoetermeer. Feitelijk gezien was het gewoon een lege container.” Coalitie Slimmer Thuis stelde voor om daar een project te starten op het gebied van zorgtechnologie.
Van binnen en van buiten was de container een echte bouwkeet: er lagen roestige zonnepanelen op, elektriciteit deed het niet en er stond een meter onkruid omheen. “Wat moeten we hier nou mee? Ik ben in contact gekomen met Vierstroom, die net een project virtuele thuiszorg hadden opgezet.” Zij wilden hun thuiszorgmedewerkers informeren over de nieuwste zorgtechnologie.
Onderwijs
Studenten van mboRijnland en De Haagse Hogeschool hebben verschillende onderzoeken uitgevoerd naar de houding van zorgmedewerkers tegenover zorgtechnologie en de motivatie waarom zij het wel of niet in de praktijk zouden gebruiken. Thuiszorgmedewerkers moeten op een laagdrempelige, makkelijke manier in aanraking komen met de nieuwste zorgtechnologie.
Opgeknapt
Door de verschillende onderzoeken van de studenten is in kaart gebracht wat de beste voorlichtingsstrategieën zijn voor het trainen en informeren over zorgtechnologie. De container, nu Het Experimenteerhuis, is verbouwd naar een knusse woonkamer. MobileCare levert de zorgtechnologie. Wanneer er in de thuiszorg een tool wordt toegevoegd, dan komt het ook in Het Experimenteerhuis. “Dus opeens hadden we verschillende voorlichtingsstrategieën, zorgtechnologie door MobileCare en een laagdrempelige, knusse woonkamer in Het Experimenteerhuis. Nu konden we echt beginnen.”
Eerste trainingen
In het voorjaar van 2020 zijn de eerste trainingen gegeven aan thuiszorgmedewerkers. “Dat was een groot succes.” Studenten gaven elke week een spreekuur voor zorgmedewerkers, mantelzorgers en voor inwoners. Tijdens het spreekuur legden studenten uit welke tools zorgmedewerkers kunnen gebruiken en wat de voordelen daarvan zijn. “Ik kan het niet vaak genoeg benadrukken: de technologie is belangrijk, maar het gesprek met zorgmedewerkers over de zorgtechnologie is nog veel belangrijker.”
Plannen?
Wattco maakt Het Experimenteerhuis nu duurzamer. Er worden op dit moment nieuwe, duurzame zonnepanelen geplaatst. Daarnaast gaat Het Experimenteerhuis sport- en bewegingsactiviteiten organiseren in de stad. “Wij willen ondersteunende activiteiten organiseren vanuit de wijk, maar ook een laagdrempelige ontmoetingsplek creëren waar je informatie kunt krijgen over zorgtechnologie.”
Afscheid Marcel
Marcel de Jong is in januari 2022 gestopt als projectleider bij het CIV Welzijn & Zorg. “Eén van de mooiste herinneringen is dat een innovatiemanager van Vierstroom tegen studenten van mboRijnland zei dat Vierstroom het waardeert dat studenten de zorginstelling ondersteunen in innovatie. Dat hebben we met elkaar toch voor elkaar gekregen.”
Wil je meer informatie over of samenwerken met Het Experimenteerhuis? Je kunt contact opnemen via: exmerimenteerhuis@civ-welzijnenzorg.nl.