Nieuws

Feestelijke opening I-lab West en vernieuwde onderwijslocatie in de Dutch Innovation Factory

16 september 2024

Op donderdag 12 september vonden er twee feestelijke openingen plaats in de Dutch Innovation Factory (DIF) in Zoetermeer. De vernieuwde DIF-locatie van De Haagse Hogeschool en de lancering van I-Lab West.

Feestelijke opening DIF-locatie van De Haagse Hogeschool
De Haagse Hogeschool vierde de officiële opening van de vernieuwde onderwijslocatie. De faculteit IT&D maakt daarmee een overgang van een traditioneel onderwijsgebouw naar een inspirerende en innovatieve leeromgeving.
 
De nieuwe leeromgeving biedt grote voordelen voor zowel studenten als docenten. Bezoekers vinden er verschillende zones die inspelen op diverse activiteiten: van ruimtes voor ontmoeting en ontspanning tot plekken voor individueel werk, samenwerking en studeren. Dit stimuleert niet alleen creativiteit en samenwerking, maar biedt ook de flexibiliteit om aan uiteenlopende leerbehoeften en werkstijlen tegemoet te komen. In het kader van duurzaamheid hielden de ontwerpers rekening met de materiaalkeuze en het hergebruik van zoveel mogelijk materialen.
 
‘’Met deze verbouwing benadrukken we onze toewijding aan vooruitstrevend en kwalitatief onderwijs, waar leren, werken en inspireren centraal staan’’, zegt Sebastiaan Rieter (Coördinator Labonderwijs DIF). ‘’Studenten profiteren hier van nauwere interactie met docenten, onderzoekers en het werkveld. Dat verbetert de aansluiting op de praktijk aanzienlijk. We kijken ernaar uit om onze vernieuwde locatie te zien bloeien als een bron van innovatie en samenwerking.’’

Lancering I-Lab West in de DIF
En er was nog een feestje: I-Lab West werd officieel geopend. Na een succesvolle kick-off dit voorjaar heeft het nieuwe innovatielab sinds 12 september officieel een eigen stek: de Dutch Innovation Factory in Zoetermeer.

I-Lab West is een broedkamer van kennis. In het lab werken mboRijnland, De Haagse Hogeschool, TU Delft, Digicampus en I-Partnerschap met rijksorganisaties aan het verder brengen van informatiehuishouding en publieke dienstverlening. De kracht van de samenwerking zit ‘m in de combinatie van overheidspraktijk met mbo, hbo en wetenschappelijk onderwijs, bekeken vanuit verschillende disciplines. Bovendien bundelt het nieuwe lab ook de krachten met het al bestaande zusterlab IDDI-Lab in Groningen.

Projectleider Joyce van Geest van I-Lab West: “We kijken uit naar de opbrengsten van ons lab en de samenwerking met het IDDI-lab. Alle resultaten samen werken als vliegwiel om informatiehuishouding en publieke dienstverlening snel verder te brengen.” Wat hoogleraar Nitesh Bharosa betreft, is een fieldlab als I-Lab West dé plek waar het gebeurt: “Hier komt de hele kennisketen samen: stage en studentenopdracht, naast duale promovendi en gezamenlijk onderzoek.”

Sinds september duiken studenten en docenten in de uitdagingen van meerdere rijksorganisaties. Florian Wortel: “Bij O&P Rijk halen we heel veel uit die samenwerkingen met studenten: van een frisse blik bij een complex vraagstuk tot een concreet idee wat we in de praktijk kunnen toepassen.’ Ook Patricia Panhuis van Rijksorganisatie voor Informatiehuishouding (RvIHH) werkt graag met studenten en onderwijs: “De student van nu is de collega van morgen! Hoe tof is het dat je bij een opdracht van 20 weken een jong talent beter kan leren kennen en tegelijk kan laten zien hoe leuk jouw organisatie is?”

Meer informatie over I-Lab West? Klik hier.