Nieuws

Feestelijke opening nieuwbouw Siemens Smart Infrastructure

2 juni 2023

Op 31 mei opende Siemens Smart Infrastructure hun gloednieuwe bedrijfslocatie aan de Werner von Siemensstraat 49 in het Dutch Innovation Park. Siemens is al sinds begin jaren negentig gevestigd op deze plek in Zoetermeer. Naast Siemens Smart Intrastructure is Siemens Smart Mobility nog altijd ‘bewoner’ van het Dutch Innovation Park – nu beide in een duurzaam en gasloos bedrijfspand voorzien van de modernste technologie.

Burgemeester van Zoetermeer Michel Bezuijen verrichte de officiële openingshandeling: “De aanwezigheid van Siemens is een impuls voor Zoetermeer én zeker ook voor het groeiende Dutch Innovation Park. Deze plek vormt hét kloppende hart van de nieuwe economie in de stad en in de regio.” Joanne Meyboom, managing director Siemens Smart Infrastructure: “De nieuwe, zeer duurzame huisvesting biedt Siemens de mogelijkheid om onze klanten op eigentijdse en professionele wijze te ontvangen in een duurzame omgeving met alle aspecten van de Siemens-portfolio die het gebouw zo duurzaam maken. Daarnaast biedt het pand mogelijkheden om meer studenten en jonge technici aan ons te binden en kennis te laten maken met onze technologie.”  

Uiterst duurzaam
Op 22 december 2023 is circa 5.500 m² nieuwbouw voor Siemens opgeleverd op de Dutch Tech Campus in het Dutch Innovation Park. Het nieuwbouwpand is uiterst duurzaam en niet verbonden met het gasnet. Het duurzaamheidsthema was reeds onder de aandacht tijdens de voorbereidende werkzaamheden; het sloopafval van het voormalig Siemens-gebouw wat op deze locatie stond is gerecycled tot het puinbed waarop de nieuwbouw is gerealiseerd. De gebouwvoorzieningen voor opwekking en gebruik van energie bestaan uit zonnepanelen, energieopslag, laadinfrastructuur en energiemonitoring. En veelal met eigen technologie van Siemens. Hierdoor laat Siemens in eigen praktijk zien hoe met Siemens-technologie een energiezuinig en gedeeltelijk zelfvoorzienend gebouw kan worden gecreëerd. Het gebouw is gebouwd conform BREEAM Very Good In Use. Tevens is het de ambitie van Siemens om op het terrein een Smart Grid oplossing te implementeren, waardoor de uitstoot van broeikasgassen nog verder kan worden teruggebracht.

Fotograaf: Michelle Muus.