Nieuws

Girls' Day met studente Gillian: Van verpleegkunde naar IT — en helemaal op haar plek

10 april 2025

Op 10 april is het Girls’ Day, een dag waarop meiden kennismaken met IT. Hard nodig, want vrouwen zijn nog ondervertegenwoordigd in de sector. Terwijl hun talenten keihard nodig zijn! Daarom zetten we deze week in het Dutch Innovation Park elke dag een powervrouw in de IT in de spotlight. 

Vandaag de beurt aan Gillian van der Voort van der Kleij, studente  Applied Data Science & Artificial Intelligence aan De Haagse Hogeschool.

Even voorstellen...
Hoi! Mijn naam is Gillian en ik studeer Applied Data Science & Artificial Intelligence. Ik heb voor deze opleiding gekozen omdat ik gefascineerd ben geraakt door AI en de eindeloze mogelijkheden ervan. 

Werken in de IT 
Mijn weg naar IT verliep niet helemaal standaard. Tijdens mijn vorige studie, hbo-verpleegkunde, kreeg ik les over eHealth en toepassingen van AI in de zorg. Dat vond ik zo interessant dat ik dacht: hier wil ik meer over leren. Ironisch genoeg had mijn vader me vroeger al willen leren programmeren, maar daar had ik toen helemaal geen zin in. Pas in mijn tussenjaar, toen ik toevallig bij een seminar over AI belandde, werd m’n interesse gewekt. Ik ben me gaan verdiepen in IT-opleidingen en zo kwam ik terecht bij deze studie. 

Werken als vrouw in de IT 
In het begin was het wel wennen. Ik kwam natuurlijk van de opleiding Verpleegkunde, een vrouwelijke studie. En ineens zat ik met maar drie andere meiden in de klas. We werden direct samen in een projectgroep geplaatst, maar buiten de projecten om hadden we natuurlijk ook gewoon contact met de mannelijke studenten. Nu zijn we nog met twee meiden, maar dat maakt niet uit — we hebben vriendschappen opgebouwd met iedereen in de klas. Uiteindelijk delen we allemaal dezelfde interesse, en dat verbindt. Niet of je man of vrouw bent.  

 

Tips voor (toekomstige) girls in de IT 
IT klinkt misschien ingewikkeld en saai, maar dat is IT juist helemaal niet! Het gaat om creativiteit en samenwerken om coole dingen te bouwen, zoals apps of zelfs je eigen game. En als je twijfelt: stel vragen op open dagen of kom een keer proefstuderen. Laat je niet afschrikken door het idee dat er meer jongens in de klas zitten. Iedereen zit er omdat ze dezelfde passie delen, dus aanspraak heb je sneller dan je denkt.