Nieuws

Girls' Day met Suzanne de Groot: Digitale brandweervrouw en adviseur informatiebeveiliging

8 april 2025

Op 10 april is het Girls’ Day, een dag waarop meiden kennismaken met IT. Hard nodig, want vrouwen zijn nog ondervertegenwoordigd in de sector. Terwijl hun talenten keihard nodig zijn!

Daarom zetten we deze week in het Dutch Innovation Park elke dag een powervrouw in de IT in de spotlight. Vrouwen die laten zien dat IT niet alleen draait om codes en systemen, maar om creativiteit, innovatie en samenwerking. En dat zij daarin onmisbaar zijn.

Vandaag de beurt aan Suzanne de Groot, digitale brandweervrouw en adviseur informatiebeveiliging. 

Even voorstellen...
Mijn naam is Suzanne de Groot en sinds september 2024 werk ik als Adviseur Informatiebeveiliging bij de gemeente Zoetermeer. In mijn functie houd ik me onder andere bezig met het opstellen van beleid rondom informatiebeveiliging, de coördinatie bij security-incidenten en het adviseren over informatiebeveiligingsvraagstukken. 

Een concreet voorbeeld hiervan is hoe we als gemeente omgaan met nieuwe technologieën zoals AI en ChatGPT. Hoe zorgen we ervoor dat we verantwoord en veilig gebruikmaken van deze innovatieve tools? Mijn werk is enorm afwisselend en raakt veel verschillende aspecten van IT-beveiliging. 

Werken in de IT 
Mijn interesse in computers begon al op de middelbare school. Wat eerst een praktische bezigheid was – muziek downloaden via Limewire en zelf een computer bouwen – groeide uit tot een echte passie.  

Ik koos voor de mbo-opleiding ICT en besloot verder te studeren in de richting van de hbo-opleiding Forensisch Informatica. Ik herinner me nog goed een hilarische open dag waarbij ik samen met mijn vriend kwam en alle docenten automatisch het gesprek met hem begonnen. Dat soort momenten bevestigen dat er nog steeds een bepaald beeld bestaat van wie in IT thuishoort – maar ik heb me daar nooit door laten tegenhouden.  

Mijn eerste echte werkervaring in de IT deed ik op tijdens mijn afstudeerstage, waar ik de kans kreeg om aan de slag te gaan bij het Computer Emergency Response Team (CERT). Hier werkte ik als incident handler – een soort digitale brandweervrouw. Wanneer bedrijven werden gehackt, kwamen wij als team in actie om de schade te beperken en het incident op te lossen. Dit werk heb ik vijf jaar lang gedaan en het was een ontzettend waardevolle ervaring. Het gaf me een goed inzicht in cybersecurity en de impact die IT heeft op bedrijven en organisaties. 

Werken als vrouw in de IT 
Over het algemeen heb ik mijn loopbaan als vrouw in de IT positief ervaren. Natuurlijk zijn er momenten geweest waarop mensen aannamen dat ik van sales, marketing of zelfs secretaresse was – simpelweg omdat ze niet verwachtten dat ik degene was die verantwoordelijk was voor de technische kant. Maar met een glimlach en een vleugje humor werd dat altijd snel rechtgezet. Wat voor mij altijd het belangrijkste is geweest, is mijn passie voor IT. Als je doet wat je leuk vindt en je vak beheerst, verdwijnt elk vooroordeel vanzelf. 

Tips voor (toekomstige) girls in de IT 
IT is zoveel meer dan programmeren en het werken met bits en bytes. Het omvat alles van het ontwerpen van websites tot forensisch digitaal onderzoek. In bijna elk vakgebied speelt IT een cruciale rol, en er is altijd plek voor mensen met verschillende talenten. Zelfs als je creatief bent, kun je je ei kwijt in de IT. 

Twijfel je over een technische studie of carrière? Zet die stap! Laat je niet tegenhouden door het idee dat er misschien meer jongens in de klas zitten. Volg de studie waar jij gelukkig van wordt. IT biedt eindeloos veel mogelijkheden en heeft een plek voor iedereen die van puzzelen, analyseren en bouwen houdt – en dat geldt zeker ook voor jou!