Nieuws

Het Experimenteerhuis: innovatieve Koploper in Zorg en Welzijn

14 maart 2025

Het Dutch Innovation Park is trots op het Experimenteerhuis, dat zich sinds vandaag officieel een ‘Koploper’ mag noemen binnen het landelijke Koplopersnetwerk. Tijdens de Koplopersbijeenkomst op 13 maart in Lelystad presenteerde het Experimenteerhuis zich als een toonaangevend initiatief dat technologische innovaties en samenwerking in zorg en welzijn naar een hoger niveau tilt. Maar wat maakt dit project zo bijzonder?

De Koplopersbijeenkomst, georganiseerd door het ministerie van VWS in samenwerking met werkgeversorganisatie Flever, brengt vooruitstrevende initiatieven samen die bijdragen aan de toekomst van zorg en welzijn. Tijdens deze bijeenkomst worden nieuwe koplopers benoemd en delen zij hun inzichten over succesvolle en innovatieve arbeidsmarktoplossingen.

Komen werken, blijven werken en anders werken
Dit jaar stond de bijeenkomst in het teken van het thema: ‘Komen werken, blijven werken en anders werken’. Deelnemers kregen de kans om in verschillende werksessies en presentaties kennis te maken met innovatieve projecten en samenwerkingsverbanden. Het Experimenteerhuis maakte hier als nieuwe koploper indruk met hun unieke benadering van technologie en onderwijs in de zorg.

Technologie als oplossing
Het Experimenteerhuis, een onderwijslocatie van mboRijnland en onderdeel van het CIV Welzijn en Zorg, speelt in op de toenemende uitdagingen in de zorgsector, zoals personeelstekorten en een groeiende zorgvraag. Door studenten, zorgprofessionals en mantelzorgers te trainen in het gebruik van innovatieve zorgtechnologieën, draagt het Experimenteerhuis bij aan toekomstbestendige en efficiënte zorgverlening.

Met de Expobike brengen studenten en professionals zorginnovaties direct naar de wijk en tot achter de voordeur van cliënten. Dit mobiele initiatief vergroot niet alleen de toegankelijkheid van zorgtechnologie, maar versterkt ook de samenwerking tussen zorg- en welzijnsorganisaties.

Impact
De innovatieve aanpak van het Experimenteerhuis heeft al zichtbare resultaten opgeleverd:

  • 350 inwoners getraind in zorgtechnologie tussen maart en november 2024;
  • 200 zorgprofessionals en studenten geschoold in het Experimenteerhuis;
  • Grotere zelfredzaamheid en zelfstandigheid onder ouderen en andere doelgroepen;
  • Versterkte samenwerking tussen zorg- en welzijnsorganisaties in Zoetermeer en omgeving.

Met deze erkenning als Koploper zet het Experimenteerhuis de volgende stap in hun missie: het verder ontwikkelen van innovatieve zorgoplossingen en het uitbreiden van zijn impact in de regio. Samen met partners zoals Palet Welzijn, Piëzo, ZW Connect en de Gemeente Zoetermeer blijft het project werken aan een duurzame en toekomstbestendige zorgsector.

Samen durven en doen
Het succes van het Experimenteerhuis bewijst dat innovatie in zorg en welzijn vraagt om samenwerking, lef en een experimentele houding. Door klein te beginnen, flexibel te blijven en te leren van ervaringen, ontstaan er oplossingen die écht het verschil maken.

Wil je meer weten over het Experimenteerhuis of samenwerken aan innovatieve zorgoplossingen? Neem contact op met Arianne Riedijk (ariedijk@mborijnland.nl) en ontdek hoe we samen kunnen bouwen aan de zorg van de toekomst!