Nieuws

Samenwerken met studenten: hoe innovatief is jouw bedrijf?

30 september 2024

Zoetermeer gaat op Innovatie Expeditie! In deze blog is Fons de Ree, accountmanager Dutch Innovation Park aan het woord. Hij ziet dagelijks hoe in het Dutch Innovation Park, het bedrijfsleven, de gemeente en het onderwijs samenwerken aan bijzondere en innovatieve projecten.

Veel ondernemers hebben de neiging om alles zelf te doen. En ja, dat gaat vaak echt sneller. Maar juist door samen te werken met anderen, kom je waarschijnlijk veel verder! En dat is precies wat we vanuit het Dutch Innovation Park stimuleren. Samenwerken om zo verder te komen. Ondernemers werken hier niet zomaar samen: ze werken samen met studenten om zo te komen tot toegepaste innovaties. Studenten zijn dé ondernemers van de toekomst en zij zitten vol nieuwe ideeën, kansen en kennis.

Vanuit het Dutch Innovation Park is een community opgericht: de Dutch Innovation Community. Meer dan 75 bedrijven en instellingen werken in deze community samen met studenten van De Haagse Hogeschool en mboRijnland. Ze richten zich op cybersecurity, big data, smart mobility en eHealth & care. Deze samenwerking gaat twee kanten op. Studenten werken mee aan projecten of doen onderzoek binnen bedrijven. Ondernemers bieden op hun beurt stageplekken aan, begeleiden jong talent of geven gastcolleges.

Accountmanager Dutch Innovation Park
Mijn rol binnen het Dutch Innovation Park is bedrijven op weg te helpen, bijvoorbeeld als het gaat om vestiging en mogelijkheden van tijdelijk (nieuw) geld. Daarnaast wijs ik hen de weg naar nieuw talent en innovatiekracht. In mijn (net)werk is verandering de enige constante.

Ik weet dat het vinden van een fijne (flex)werkplek, goed opgeleid personeel en nieuwe financieringsconstructies de grootste uitdagingen zijn voor ondernemers. Als je zelf ondernemer bent, zou ik aanraden ook eens kennis te vergaren bij  bijvoorbeeld bij de Dutch Innovation Community of bij mijn collega accountmanager voor start- & scale-ups. Naast studenten is er een groot netwerk van IT-bedrijven verbonden aan de Dutch Innovation Factory waar ondernemers terecht kunnen met hun digitaliserings- of cybervraagstuk.

Wij kunnen je koppelen aan de juiste mensen. En het grootste voordeel? Zodra je hierbij geholpen wordt, heb je meer tijd om te ondernemen.

Door de community kom je verder
Ik spreek dagelijks internationale bedrijven, maar ook veel startups. Ondanks dat deze bedrijven allemaal heel verschillend zijn, hebben ze één ding met elkaar gemeen. Ze zijn stuk voor stuk bezig met innoveren. En het Park is daar de juiste plek voor. Veel van deze bedrijven zijn bij elkaar gevestigd op één plek, waardoor je makkelijk connecties maakt. De community helpt elkaar ook verder. Je buurman heeft misschien wel het antwoord op jouw vraagstuk. Of je overbuur heeft zo’n goede ervaring met een onderzoeksstagiair, dat jij ook eens een balletje op gaat gooien bij de scholen. Ik merk dat het onderwijs en bedrijfsleven steeds meer van elkaar leren, en zo niet alleen zichzelf maar ook elkaar verder brengen. Dat is mooi om te zien.

Naast het mogelijk maken van innovaties, leren de studenten via het Park ook bedrijven kennen in de regio. Zo weten ze na hun studie een stuk beter welke baankansen er liggen. In oktober staat De Haagse ICT Carrièredag weer gepland. Zo dragen we vanuit het Park en de Dutch Innovation Community bij aan het oplossen van het tekort aan IT-ers op de arbeidsmarkt.

Kom langs en ervaar het zelf
Ik daag de ondernemers in de stad dan ook graag uit om eens langs te komen en nader kennis te maken met het Dutch Innovation Park. Of je nu een grote of kleine digitaliseringsvraag hebt, we kunnen je verbinden aan de juiste initiatieven, zoals bijvoorbeeld de MKB Digiwerkplaats, om- en bijscholingstrajecten van werkenden en innovatiefondsen vanuit bijvoorbeeld de provincie. En wie weet kan jouw bedrijf die frisse blik van een groep studenten juist héél goed gebruiken.

Meer lezen over de Innovatieprijs? Klik hier.