Nieuws

Jong talent, slimme data: studenten presenteren AI-oplossingen met het werkveld

12 februari 2025

Op 7 februari vond voor de derde keer de expo ADS&AI in de Dutch Innovation Factory plaats. Een inspirerende middag vol studentpresentaties en nieuwe inzichten. Want wat ontdekken studenten tijdens de data science-onderzoeken waar ze zo hard aan werken? Tijd om daar meer over te horen!

Brug tussen onderwijs en werkveld
Mirjam Boer, opleidingsmanager ADS&AI, opende de middag met een warm welkom. Ze benadrukte hoe waardevol deze momenten zijn om de brug tussen het onderwijs en het werkveld te versterken. Het doel van deze dag? Studenten de kans geven hun werk te presenteren en bedrijven en studenten dichter bij elkaar brengen.

De middag startte met de presentaties van tweedejaarsstudenten, die de afgelopen twintig weken aan echte vraagstukken uit het werkveld hebben gewerkt. Dit resulteerde in zes zogeheten lab-projecten, met als gemene deler: slim gebruik maken van data.

Verbruik zonne-energie optimaliseren
Zo onderzocht de studentengroep van Jip en Michelle, in opdracht van het lectoraat Future Urban Systems van De Haagse Hogeschool, hoe ongebruikte zonne-energie van de wijk De Groene Mient kan worden opgeslagen om deze energie optimaal te benutten. Door data-analyses van energieverbruik en -opwekking in de buurt ontdekten ze dat vraag en aanbod niet synchroon lopen. Hun aanbeveling is een buurtbatterij van 500 kWh die zonne-energie kan opslaan in combinatie met slimme energiegebruiksadviezen, zoals het strategisch plannen van wasbeurten. Zo kan zonne-energie optimaal worden verbruikt en gaat er minder verloren.

Voorspellen van tomatenopbrengst
De studentengroep van Sydney en Jim probeerden aan de hand van data de opbrengst van tomatenplanten in een kas te voorspellen. De studenten doken in een enorme dataset met klimaatmetingen en plantkenmerken om een voorspellingsmodel te ontwikkelen. Ze ontdekten dat de sapstroom - de hoeveelheid water die door een plant stroomt - een belangrijke indicator is voor de hoeveelheid tomaten die een plant zal produceren. Hun aanbevelingen kunnen telers helpen om beter in te spelen op weersveranderingen om zo de opbrengst per plant te optimaliseren.

Nieuwe skills dankzij stage
Voor het eerst in de opleiding van ADS&AI liepen de derdejaarsstudenten stage. Een half jaar lang werkten zij aan data & AI-vraagstukken voor echte opdrachtgevers en deze middag vertelden zij wat ze hebben gedaan en geleerd. Zo hielp Casper bij PostNL met het automatisch classificeren van pakketjes, ontwikkelde Jesse bij de provincie Noord-Holland een analysemodel voor populaire nieuwsberichten en werkte Julia bij FIU aan AI-toepassingen om financiële criminaliteit tegen te gaan.

Tijdens de paneldiscussie kregen eerste- en tweedejaarsstudenten de kans om vragen te stellen aan de derdejaars. Wat zijn de grootste verschillen tussen werken aan een opdracht in het lab en stagelopen? Welke kennis uit het lab neem je mee op stage? Een veelgehoorde conclusie was dat de overgang van het lab (het projectonderwijs in ADS&AI) naar een stage groot is: waar je in het lab samenwerkt en kennis deelt, moet je op stage zelfstandig oplossingen vinden. En juist dat levert veel nieuwe skills op: een waardevolle ontwikkeling.

Positieve ervaring voor opdrachtgevers
Praktijkopdrachten zijn niet alleen voor studenten waardevol, ze leveren ook opdrachtgevers veel op. Melle Offringa-van der Meer van Kennisnet vertelde enthousiast over zijn ervaring. Vorig jaar werkten tweedejaarsstudenten twintig weken aan een project voor Kennisnet, en die samenwerking beviel zo goed dat één van die studenten, Vince, afgelopen periode ook zijn stage bij hen heeft gelopen. Inmiddels heeft Vince een AI-chatbot ontwikkeld die productmanagers zonder data-achtergrond helpt om laagdrempelig, veilig en verantwoord vragen te stellen over data.

Melle gaf aan dat de samenwerking met studenten een belangrijke reden was voor Kennisnet om zich in de Dutch Innovation Factory te vestigen. “De aanwezigheid van onderwijsinstellingen zoals De Haagse Hogeschool maakt het makkelijk om die samenwerking op te zoeken – en daar zien we veel toegevoegde waarde in.”

Ook samenwerken?
Met een dag vol kennisuitwisseling en waardevolle connecties tussen studenten en het werkveld kunnen we terugkijken op een geslaagd event. De toekomst van applied data science & AI is in handen van deze jonge talenten – en die toekomst ziet er veelbelovend uit.

Wil je meer weten over de projecten of als bedrijf betrokken raken? Neem contact op via Match-IT@hhs.nl.