Nieuws

“Cybersecurity is mijn passie”

9 november 2022

Juulz Groen aan het woord over haar opleiding Information Security Management in het Dutch Innovation Park. “Cybersecurity is echt een hele grote passie van mij.” Waarom?

Cybersecurity was niet Juulz haar eerste keuze. Haar eerste keuze ging naar Software Engineering, “maar daar bleek ik echt geen held in te zijn.” Ze bedacht bij zichzelf: wat doe ik het liefste in mijn vrije tijd? Juulz volgt in haar vrije tijd alle nieuwtjes in de cybersecuritywereld. “Het is echt mijn passie.”

Capture de Flag
In het tweede jaar volgen de ISM-studenten van De Haagse Hogeschool een semester Capture the Flag. “We leren te denken als een criminele hacker door in te breken in een beveiligde omgeving.”

Daniël Meinsma (docent HBO-ICT): “Capture the Flag is onder de goede hackers een populaire wedstrijdvorm, afkomstig uit het leger. Ik maak digitale puzzels, met daarin een vlag verborgen. Door allerlei beveiligingen te omzeilen, kunnen studenten de puzzel oplossen en de vlag veroveren.”

Volgende semester
Het volgende semester krijgen de studenten les over de menselijke kant van cybersecurity. De belangrijkste les die Juulz heeft meegekregen tijdens de opleiding: mensen zijn de zwakste schakel in de cybersecurity. “Dus als je jouw organisatie wil beveiligen, dan moet je beginnen met het trainen van jouw medewerkers.” Tijdens het volgende semester gaan de studenten leren hoe zij het bewustzijn van mensen kunnen vergroten door bijvoorbeeld het organiseren van trainingen, het bieden van handvatten en het voeren van gesprekken. “Je kan de techniek zo veilig mogelijk maken, maar mensen gaan vroeg of laat altijd een keer de fout in.”

De toekomst
“Ik hoop dat ik natuurlijk eindig met een baan in de cybersecurity. Naast mijn passie voor cybersecurity heb ik ook een passie voor de zorg. Al vanaf kleins af aan krijg ik veel mee over de zorg in Nederland. In de toekomst hoop ik cybersecurity en de zorg te kunnen combineren.”