Nieuws

Peter Roelofsma over Cybersecurity Living Lab: “Wij scoren het doelpunt in de eerste minuut”

24 juni 2024

In mei 2024 is de DIF (Dutch Innovation Factory) Cybersecurity Living Lab achter de schermen al druk bezig met allerlei plannen. We spreken Peter Roelofsma over de voortgang, want in september gaat het lab volop van start. Wat kunnen we verwachten? Wat zijn de kansen van het lab, en zijn er ook uitdagingen? Peter Roelofsma* (Director, Lector en Principal Investigator) vertelt ons wat de plannen zijn.

Peter, we hebben het over een Living Lab. Wat versta je hieronder en hoe gaat het Cybersecurity Living Lab eruitzien?
Het Cybersecurity Living Lab is een plek waar mensen kunnen samenwerken aan innovatieve oplossingen voor cybersecurity. Het lab biedt ruimte voor studenten, bedrijven en onderzoekers om de risico’s van cybersecurity te verkennen en innovatieve oplossingen te ontwikkelen.

Voor wie is het lab bedoeld?
Het lab is voor iedereen die geïnteresseerd is in de risico’s van cybersecurity. Iedereen heeft ermee te maken, dus het lab is er voor iedereen. Specifiek is het gericht op studenten die hier opgeleid kunnen worden en mogelijk een baan kunnen vinden. We zoeken altijd naar jonge mensen die hier willen werken, of ze nu van het mbo, hbo of de universiteit komen. Daarnaast is het lab voor bedrijven die geïnteresseerd zijn in risico's en ontwikkelingen binnen cybersecurity. Ook bedrijven die hun kennis willen delen of iets willen bijdragen aan de samenleving zijn welkom. We creëren hier ook een plek voor onderzoekers op het gebied van cybersecurity. Werken, leren, en onderzoeken komen hier samen en vormen het kloppend hart van het Living Lab: wij co-creëren cybersecurity.

Kort samengevat kan je in het lab terecht voor het volgende:

  • Je wilt je als IT-student verdiepen in cybersecurityvraagstukken tijdens je mbo-4 of hbo-opleiding;
  • Je wilt de cybersecurity in je organisatie naar een hoger plan tillen;
  • Je wilt veel meer weten over dit actuele veiligheidsvraagstuk;
  • Je wilt de expertise benutten die de onderzoekers en docenten van het lab hierin hebben opgebouwd;
  • Je voelt je verantwoordelijk voor de veiligheid van belangrijke bedrijfsgegevens;
  • Je wilt onderzoek doen of een proefschrift schrijven over cyber-riskmanagement.

De focus ligt altijd op de gebruiker van systemen voor cybersecurity. Dus als je als student, bedrijf of onderzoeker projecten, samenwerkingen of vragen hebt over cybersecurity, dan kun je terecht bij het Cybersecurity Living Lab.

Wat zijn de plannen voor het aankomende jaar?
We krijgen een website waar iedereen informatie kan vinden. Ons leerprogramma voor het nieuwe semester zijn we nu aan het ontwikkelen. Daarna willen we meteen van start gaan en blijven innoveren. “Wij scoren het liefst het doelpunt in de eerste minuut” – we willen nu opstarten en blijven excelleren. We streven dus naar een centrum van excellence op het gebied van cybersecurity, nationaal en internationaal. In september starten 60 mbo-studenten die geïnteresseerd zijn in cybersecurity en 100+ studenten van de opleiding HBO-ICT. De mbo-studenten kunnen op deze manier een doorstap maken naar het hbo. Het lab voorziet daarin door praktische handvatten te bieden. Dit is een goede ontwikkeling omdat er in de toekomst veel cyberexperts nodig zijn.

We krijgen ook een (1) applicatie-omgeving, (2) een hybrideconference vergaderomgeving en (3) een test- en ontwikkelomgeving met een trainingsomgeving en een demonstratie-omgeving. Eigenlijk krijgen we een drieling die na elkaar geboren wordt.

Wat is het doel van het Living Lab?
Het is een leergemeenschap gericht op innovatieve en vernieuwende manieren van leren, ontwikkelen en onderzoek doen. Het past perfect bij de Dutch Innovation Factory. Hier ontwikkelen we continu nieuwe dingen voor de gebruiker, met de gebruiker in het middelpunt.

Hoe kijk je aan tegen de samenwerking met de partners van het Dutch Innovation Park?
Ik denk dat dit dé plek is voor inclusief leren en onderzoek doen. Het innovatieve karakter sluit nauw aan bij onze doelgroep, zoals het mkb en de gemeenten waarmee we samenwerken. Binnen de Dutch Innovation Factory is samenwerken in deze vorm al de gewoonste zaak van de wereld. Er bestaat namelijk al een lab-ecosysteem waar het cybersecurity living lab op kan aansluiten. De samenwerking met het mbo en hbo op deze plek maakt dat schakelen tussen verschillende onderwijspartners snel gaat. Ik kijk uit naar de opening van het lab, en tegelijkertijd met de opening van alle verbouwde labs in de Dutch Innovation Factory.

Op 15 november 2024 houden we een conferentie op de DIF over het Cyber Security Living Lab van 10.00 tot 14.00 uur. De dag daarvoor op 14 november 2024 van 14.00 tot 17.00 uur geef ik mijn entreerede op De Haagse Hogeschool. Iedereen is van harte welkom en te toasten op ons gezamenlijke succes.

Wat zijn de uitdagingen?
Een grote uitdaging is de innovatie van het onderwijs. Het is nieuw dat cybersecurity op mbo-, hbo- en universitair niveau naadloos op elkaar aansluit. Ook de samenwerking met bedrijven vormt een uitdaging. We moeten samen uitzoeken hoe we het beste de monitoring – blue teaming – en red teaming kunnen doen. Daarin willen we echt innoveren.

Wat zijn de kansen?
Er zijn hopelijk subsidies voor start-ups van studenten. Dat zou een mooie kans zijn. Daarnaast is cybersecurity een nieuw veld met veel werkmogelijkheden. Zo kunnen studenten hier lerend werken, wat een geweldige kans is. We denken dat studenten het beste leren door daadwerkelijk met dit onderwerp aan de slag te gaan.

Ben je nieuwsgierig of wil je samenwerken? Het lab gaat open vanaf 1 september. We ontvangen jullie graag tijdens de opening van alle labs in de DIF op 12 september. Wil je eerder kennismaken? Neem dan contact op met Peter: p.h.m.p.roelofsma@hhs.nl.

*) Vanuit de Faculteit Bestuur, Recht en Veiligheid (BRV) is Peter per augustus 2023 aangesteld als lector Risk Management & Cyber Security bij het kenniscentrum Cyber Security. Hij is afkomstig van de sectie Safety and Security Science van de Technische Universiteit Delft waar hij werkte bij het Centrum voor Veiligheid in de Zorg. Zijn ervaring op het gebied van risicomanagement en security omvat o.a de domeinen: ziekenhuizen en de gezondheidszorg, smart cities, militaire commandovoering, air-traffic control, marine en risicobeheer in verkeerstunnels. Peter gaat nu vanuit het lectoraat de samenwerking aan met mboRijnland en de studenten van de opleiding HBO-ICT van De Haagse Hogeschool.