Nieuws

Meer grip op vrachtwagenveiligheid dankzij platform van studenten

16 juli 2025

Hoe weet je zeker dat een camerasysteem op een vrachtwagen goed is geïnstalleerd? En wie heeft dat eigenlijk gedaan? Studenten van De Haagse Hogeschool doken in deze vragen voor opdrachtgever Rudozi, specialist in 360-graden camerasystemen voor vrachtwagens. Al snel kwamen ze tot een verrassende ontdekking: niémand die het weet. Hun schoolopdracht mondde uit in een stevig pleidooi voor kwaliteitsborging in de transportsector. Mét een oplossing die zomaar werkelijkheid zou kunnen worden. ‘’We willen verkeersdoden voorkomen. Klinkt misschien hard, maar dat is wel waar het op neerkomt.''

Niemand weet wie wat installeert
Steeds vaker worden vrachtwagens achteraf voorzien van AI-camerasystemen (retrofit) die de bestuurder ondersteunen veilig deel te nemen aan het verkeer. Bijvoorbeeld door dode hoeken zichtbaar te maken of automatisch te remmen bij gevaar. Deze technologie is veelbelovend, maar kent problemen: de installatie en het gebruik hiervan. Om het camerasysteem correct te kunnen installeren, bestaat geen specifieke opleiding. Ook is er geen controle op de kwaliteit én is het niet duidelijk of de systemen voldoen aan de geldende eisen.

En dat is riskant: bedrijven en chauffeurs weten simpelweg niet wat er op hun vrachtwagen zit en wie het heeft aangebracht. Als een camerasysteem niet goed is geïnstalleerd, kan dat grote gevolgen hebben. Denk aan niet op tijd ingrijpen in een gevaarlijke situatie of een dode hoek die juist vergroot in plaats van verkleint. En mocht er een ongeluk gebeuren? Dan is het door die onduidelijkheid lastig te achterhalen of een fout in de installatie of werking van het systeem de oorzaak was.

Monteur uit de anonimiteit halen
Een multidisciplinair team van HBO-ICT-studenten – met onder andere Kawish, Reza, Daan en Majd – ontwikkelde een digitale oplossing: het Digital Mechanics Platform (DMP). Op dit platform logt de monteur van de camera in, kiest het kenteken van het voertuig en wordt hij of zij stap voor stap begeleid door de installatie. Ook wordt bij elke stap toelichting gegeven en een foto geüpload. Dankzij slimme AI-checks weet je zeker dat alles klopt, bijvoorbeeld dat kabel A ook echt in de juiste poort zit.

Bedrijven die de vrachtwagens beheren, kunnen op het DMP meekijken via een online voertuigenpaspoort. Daarin zien ze precies wie wat deed, met welk systeem, via welke stappen en wanneer. Geen giswerk meer, maar transparantie. “We wilden de monteur uit de anonimiteit halen,” zeggen de studenten. “Zodat je weet wie er aan jouw vrachtwagen heeft gesleuteld om zo veiligheid beter te kunnen waarborgen.”

Kwetsbare, hackbare camerasystemen
Tijdens hun onderzoek kwamen de studenten erachter dat het niet alleen de installatie was die risico’s met zich meebrengt. In samenwerking met een ethisch hacker onderzochten de studenten het huidige platform dat fabrikanten aanbieden voor installatie en testen. Ze kwamen erachter dat dit platform kwetsbaarheden kent en onvoldoende beveiliging biedt tegen ongewenste toegang. Inloggegevens konden hierdoor achterhaald worden en het systeem kon zelfs worden platgelegd. Een gevaar voor de verkeersveiligheid.

Deze bevinding krijgt nog een vervolg: het technisch onderzoek naar deze kwetsbaarheden loopt inmiddels verder, onder begeleiding van de ethisch hacker.

De sector wakker geschud
De bevindingen liegen er niet om. Wat begon als een schoolopdracht, groeide uit tot een wake-up call voor de transportsector. De studenten deelden hun bevindingen met partijen zoals de RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer), waarmee ze in gesprek gingen over de risico’s en mogelijke oplossingen. De RDW onderzoekt nu of het mogelijk is om het proces van DMP te legaliseren. Dat kost helaas tijd, maar het balletje rolt.

De studenten prijzen opdrachtgever Rudozi om het lef om deze challenge te starten en het onderwerp op de agenda te zetten. Want het heeft ook gevolgen voor Rudozi als dit proces geformaliseerd wordt. Dan moeten ze mensen opleiden, certificeren en moeten er werkprocessen veranderen. ‘’Dat zal pijn doen, maar op de lange termijn betaalt dit zich terug in vrachtwagens die kunnen terugvallen op goede, juist geïnstalleerde systemen en daarmee bijdragen aan een veiligere verkeerssituatie,’’ aldus Wim Kierdorff, eigenaar van Rudozi en opdrachtgever van deze challenge.

“De beurt is nu aan hen”
Het team presenteerde hun oplossing op events als het Upstream Festival en de Expo in het Dutch Innovation Park, en bouwde in korte tijd een netwerk op met experts, overheden en techpartners. Het platform is nu af, en de studenten gaan er buiten de opleiding verder mee aan de slag. Hun doel is om DMP verder door te ontwikkelen én natuurlijk om de veiligheid op de weg te verhogen.

Maar daarvoor is meer nodig. Iemand met invloed moet het gebruik van dit soort systemen gaan eisen. “Denk aan een verzekeringsmaatschappij, dat zou het verschil kunnen maken. Zolang niemand met macht het verplicht stelt, verandert er niets,” zegt het team. “Maar wij hebben onze rol als klokkenluider vervuld. Nu is de beurt aan hen.”

Challenge-based onderwijs in de Dutch Innovation Factory
Dit project vond plaats binnen de differentiatie Innovative Development van de opleiding HBO-ICT op de Dutch Innovation Factory. In deze leeromgeving werken studenten aan echte praktijkuitdagingen die vanuit het werkveld worden ingebracht. Ze werken in sprints, krijgen begeleiding van docenten en experts en ontwikkelen zo concrete, toepasbare oplossingen voor het werkveld. “Dit challenge-based onderwijs zorgt ervoor dat wat we leren direct gekoppeld is aan de praktijk,” vertelt het team. “We hadden niet verwacht dat we zó veel impact zouden maken. We hebben mensen wakker geschud. En onszelf ook,” aldus de studenten.

Wim Kierdorff is ook positief: “Vanaf het eerste moment was ik onder de indruk van de snelheid waarmee de studenten hun inzichten en skills vertaalden naar een werkbaar platform. Maar wat ik echt bewonder: ze gingen zonder schroom gesprekken aan met grote organisaties en presenteerden vol zelfvertrouwen. Dat is echt next level leren.”

 

Bekijk hieronder hoe het platform in zijn werk gaat: