Nieuws

Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bezoekt Cyber Security Living Lab

2 mei 2025

Op woensdag 30 april brachten 12 cybersecuritybeleidsmedewerkers van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat een bezoek aan het Cyber Security Living Lab (CSyLL) in de Dutch Innovation Factory. Een bijzondere eer, want het ministerie benaderde het Lab zelf voor een bedrijfsbezoek. Uit nieuwsgierigheid naar hoe hier wordt gebouwd aan de cyberweerbaarheid van de toekomst.

Een kijkje achter de schermen van het Lab
Na een rondleiding door de Factory zelf, waarbij een bezoek aan het GameLab en het Inspiratielab niet kon achterblijven, volgde een presentatie van vier vierdejaarsstudenten HBO-ICT van De Haagse Hogeschool. Jorn, Machiel, Jeroen en Youri namen de aanwezigen mee in hun werk aan het Student Security Operations Center (SOC): een beveiligingscentrum waar studenten cyberdreigingen detecteren en analyseren voor échte klanten, zoals mboRijnland en TU Eindhoven.

Studenten bouwen aan slimme beveiliging
In dit SOC wordt gewerkt in opeenvolgende studententeams: eerdere studenten bouwden de fysieke infrastructuur, het huidige team ontwikkelt nu slimme detectieregels. Dit realiseren ze door gebruik te maken van data uit een wereldwijde cybersecuritycommunity. Een groot aantal organisaties deelt daarin informatie over aanvallen zoals malafide IP-adressen en virussen met een specifieke ‘fingerprint’. Door te leren van deze gedeelde data, bouwen studenten aan hun eigen threat intelligence. Zo kunnen ze verdachte activiteiten herkennen bij hun eigen klanten en adequaat reageren.

Op deze manier bouwen studenten aan een krachtige, collectieve verdediging tegen cybercriminelen. "Zelf zijn we nog een kleine organisatie, en hebben nog relatief weinig data. Dankzij deze community leren we veel en maken we elkaar samen sterker cyberweerbaar", vat Jorn mooi samen.

Samenwerking als sleutel tot cyberweerbaarheid
Het bezoek van het ministerie onderstreept het gezamenlijke belang van cyberweerbaarheid. Waar het ministerie werkt aan nationaal beleid voor betere samenwerking op dit vlak, laat het CSyLL zien hoe zo’n samenwerking er in de praktijk uit kan zien. Hier werken onderwijs, overheid en bedrijfsleven samen aan een cyberweerbare samenleving én de opleiding van de securityprofessionals van morgen. De visie van het lab – optimaal samenwerken om cyberweerbaar te zijn – komt daarmee stap voor stap tot leven.

Dat het ministerie hun eigen experts naar Zoetermeer stuurde voor dit werkbezoek, laat zien hoe waardevol en actueel het werk binnen het Cyber Security Living Lab is. En dat maakt ons als Dutch Innovation Park extra trots.