Nieuws

Voorstellen Dutch Innovation Communitylid: Axians

27 maart 2023

Axians is onlangs lid geworden van de Dutch Innovation Community. Branko Sandifort vertelt meer over digitale transformatiespecialist Axians, de grootste kansen en uitdagingen en waarom zij lid zijn geworden van deze community.

Wie zijn jullie?
"Mijn naam is Branko Sandifort en ik ben Teamlead Mendix en consultant binnen de business unit “Application Development Alphen (ADA)” van Axians. Ik houd mij bezig met de aansturing van het team van low-code developers. Hoe kunnen we onze klanten het beste bedienen, hoe kunnen we continu verbeteren om de beste software op te leveren en hoe kunnen we onze consultants laten groeien in hun ontwikkeling? Dat zijn punten waar wij dagelijks mee bezig zijn."

Kun je meer vertellen over Axians?
"Axians is een grote IT-dienstverlener, actief op Europees niveau. Onze business unit ADA houdt zich bezig met het ontwikkelen van applicaties zonder dat daar heel veel development werk bij komt kijken. Dat komt omdat wij low-code-technologie toepassen. Low code development is een manier van softwareontwikkeling waarbij de nadruk licht op visueel ontwerpen in plaats van het schrijven van code. Developers ontwikkelen software door bouwblokken naar het canvas te slepen. Low code biedt een intuïtieve manier van programmeren waarbij minder kennis nodig is dan bij traditionele softwareontwikkeling (high code). Dit zorgt ervoor dat we sneller applicaties kunnen ontwikkelen, meer de taal van de business kunnen spreken en altijd in kunnen spelen op verandering. Een bijkomend voordeel is dat ook medewerkers zonder IT-achtergrond de mogelijkheid krijgen om via low code hun eigen applicaties te (door) ontwikkelen. Wij werken specifiek met het low-code platform van Mendix, één van de grootste leveranciers."

Wat zijn jullie grootste uitdagingen het komende jaar?
"Net als ieder (IT-)bedrijf is het werven van enthousiaste, tech-savvy consultants-to-be één van de grootste uitdagingen waar we voor staan. Door de inzet van low-code hoeven onze toekomstige collega’s geen hard core developers te zijn die een 4-jarige IT-studie hebben gevolgd: (aantoonbare) affiniteit met applicatieontwikkeling en/of IT is wel een must. Wij zoeken collega’s die op het snijvlak van Business & IT willen opereren en bedrijven continue verder willen helpen. Hebben ze hier nog geen ervaring in? Geen probleem. Wij verzorgen een traineeship!"

Wat zijn jullie grootste kansen het komende jaar?
"Low-code is booming. Analisten verwachten dat tegen 2024 maar liefst 66% van de applicaties gebouwd wordt met low-code technologie. De groei van deze markt is daarom onze grootste kans."

Waarom is de organisatie lid geworden van de Dutch Innovation Community?
"Wij vinden de DIF een geweldig initiatief en juichen het toe dat er zulke focus faculteiten ontstaan. Wij vinden, als maatschappelijk betrokken onderneming, dat wij hierin moeten faciliteren en helpen en zoveel mogelijk IT’ers op te leiden. Wij zien dat low-code een significante groei doormaakt en willen de community meenemen in deze groei. Dat doen wij bijvoorbeeld door te faciliteren in opleiding. Zo kunnen onze nieuwe teamleden bij ons een traineeship van een half jaar volgen. In die periode worden ze helemaal klaargestoomd om te werken met het low-code platform van Mendix."

Wat willen jullie inbrengen in de community en met welk doel?
"Wij willen graag een bijdrage leveren door kennis en ervaring te delen en ruimte te bieden voor ontwikkeling. Wij willen de community enthousiast maken van low-code technologie, zodat de Mendix community in Nederland groter wordt. Op die manier kan iedereen weer van elkaar leren. Een mooi initiatief voor onze regio."

Hoe kijken jullie aan tegen de samenwerking met de studenten van De Haagse Hogeschool?
"Wij kijken uit naar een samenwerking met de studenten. Wij willen graag ons enthousiasme voor low code development en kennis hierover overbrengen. Ook vinden we het belangrijk om studenten de ruimte te bieden voor hun (persoonlijke) ontwikkeling. Dat is breder dan kennis over low-code. Het gaat ook over soft skills zoals communicatie en plannen en organiseren." 

En hoe zien jullie de samenwerking met De Haagse Hogeschool voor jullie?
"Wij maken altijd ruimte voor stages en dat zal ook één van de vormen zijn waar wij aandacht aan geven. Daarnaast zullen wij ook actief betrokken worden bij gastcolleges en minoren. Want wie kan er beter inspireren en kennis overbrengen dan iemand uit de praktijk?"

Werken jullie al samen met het onderwijs?
Wij hebben vanaf oudsher altijd gewerkt met stagiairs. Onze markt kent een enorme krapte. Als je aan de zijlijn staat en roept dat er te weinig mensen beschikbaar zijn en zelf niets onderneemt, ben je minder geloofwaardig. Daarom geloven wij dat werkgevers een belangrijk onderdeel zijn van het opleiden van nieuw talent. Stageplaatsen aanbieden is dan het minste wat we kunnen doen.

 

Meer informatie over Axians? Axians | De meest veelzijdige specialist in digitale transformatie.