Nieuws

Nieuw lid Dutch Innovation Community: Working Spirit

26 september 2022

Martijn van der Zwan (Head of Technology Working Spirit) vertelt over de organisatie en waarom zij lid zijn geworden van de Dutch Innovation Community. 

Wie ben je?
“Ik ben Martijn van der Zwan. Zelf ben ik geboren, getogen en nog steeds wonend in Zoetermeer. Dit is ook één van de redenen waarom ik bekend ben met de Dutch Innovation Community. 

Mijn passie voor data is begonnen tijdens het 3e jaar van mijn bachelor Bedrijfskunde op de Erasmus Universiteit. Hier volgde ik een minor ‘Learning from Big Data’, wat voor mij de bevestiging was om mijzelf binnen dit vakgebied verder te gaan ontwikkelen. In het vervolg heb ik een master Business Information Management gevolgd, wat meer gerelateerd was aan data science, één van de verschillende disciplines binnen het data domein. Gedurende deze master ben ik gaan werken als consultant. 

Afgelopen 6 jaar heb ik bij verschillende opdrachtgevers in verschillende rollen projecten mogen uitvoeren. Al snel kwam ik in aanraking met de discipline data engineering, iets waar ik een grote toekomst in zag. Momenteel gebruik ik de inhoudelijke ervaring die ik afgelopen 6 jaar heb opgedaan om Working Spirit als organisatie met bijbehorende klanten naar een hoger niveau te tillen in de rol van Head of Technology.”

Kun je meer vertellen over de organisatie?
“Working Spirit ICT BV is een IT detacheerder met de focus op de volgende drie disciplines: Software Development, IT-infra (cloud) en Data & Analytics. Wij zijn gevestigd in zowel Deventer (hoofdkantoor) als Houten. Middels deze drie afdelingen helpen wij onze klanten met de inbreng van IT-kennis. Onze klanten zitten door heel Nederland heen. Naast deze drie detacheringsafdelingen heeft Working Spirit nog twee afdelingen die het bedrijf complementeren.”

Academy
“De vraag naar IT’ers neemt ieder jaar toe. Dit in tegenstelling tot het aanbod. Met onze Academy leveren wij een bijdrage aan het oplossen van deze schaarste. Wij verschuiven geen problemen, maar voegen nieuwe IT-specialisten toe aan de markt. Wij helpen klanten met het werven, selecteren en opleiden van IT-specialisten met kennis van één van de eerder genoemde competenties die we aanbieden. Voor onze opleidingen is een achtergrond in IT niet noodzakelijk. Wij zoeken naar kandidaten die zich willen laten omscholen of moeite hebben om aan een relevante baan te komen. Tijdens het traject maken wij gebruik van onze eigen kennis en huren wij trainers in om de gewenste kennis over te brengen aan de kandidaten.”

Working Spirit Foundation
“Working Spirit Foundation wil op drie manieren een bijdrage leveren aan meer duurzaamheid, een betere natuur en een beter milieu.

- Wij willen en meer bewustwording creëren voor zaken die een bedreiging vormen voor onze leefbaarheid en informeren over oplossingen die daaraan een positieve bijdrage leveren.

- Wij willen investeren in doelen die een directe bijdrage leveren aan verbetering van duurzaamheid, natuur en milieu.

- Wij willen activiteiten ontplooien waarmee wij zelf een directe bijdrage leveren aan de verbetering van duurzaamheid, natuur en milieu.”

Waarom zijn jullie lid geworden van de Dutch Innovation Community?
“Working Spirit zou graag vanuit meerdere perspectieven inbreng willen hebben in de community. Zo lijkt het ons interessant om eens in de zoveel tijd een gastcollege te verzorgen om zo onze ervaringen te delen met de studenten en ze voor te bereiden op wat komen gaat na de vervolgopleiding. Tevens willen wij ons Academy idee pitchen en hierin een samenwerking aangaan binnen de community met als doel om eventueel communityleden te helpen bij nieuwe instroom van kandidaten en anderzijds een mogelijkheid geven voor de studenten om zich aan te melden voor deze Academy.”

Hoe zien jullie de samenwerking met de studenten van De Haagse Hogeschool in Zoetermeer voor jullie?
“Wij werken momenteel al veel samen met Saxion en zouden graag een vergelijkbare samenwerking aan willen gaan met studenten van De Haagse Hogeschool. Enerzijds kunnen wij eens in de zoveel tijd een gastcollege verzorgen voor De Haagse Hogeschool om zo naast theorie en praktijk ook daadwerkelijk ervaringen te delen die de studenten gaan tegenkomen na het afstuderen. Verder kunnen we de gastcolleges gebruiken voor het presenteren van trends die wij in de markt voorbij zien komen. Anderzijds lijkt het ons leuk om ons Academy-traject te presenteren aan De Haagse Hogeschool om zodoende een eventuele instroom van studenten te kunnen realiseren.”

Wat zijn jullie grootste uitdagingen het komende jaar?
“Onze grootste uitdagingen van het komende jaar is het vinden van nieuwe collega’s, behouden van huidige collega’s en de druk die er op dit moment heerst op de tarieven. Alle drie de uitdagingen lopen hand in hand met de krapte op de markt en de ontwikkelingen van salarissen. Wij proberen door middel van het aanbieden van de juiste ontwikkeling, eigen keuze in de opdracht en een informele kantoorcultuur ook andere belangrijke kanten van het werk te belichten om zo deze uitdagingen aan te gaan.”

Wat zijn jullie grootste kansen het komende jaar?
“Eén van de grootste kansen dit jaar is onze Academy afdeling. De krapte van de huidige IT-markt is ook duidelijk zichtbaar bij klanten die geen geschikt personeel meer geworven krijgen. Ons Academy traject wordt als een valide oplossing gezien om het tekort van kwalitatief personeel te verminderen bij deze klanten. Met name onze werkwijze rondom ons wervingsproces blijkt zijn vruchten af te werpen. Zo is er niet bij voorbaat een afgeronde HBO/WO opleiding of zelfs een diploma vereist, maar worden de vaardigheden die wij terug willen zien bij kandidaten getoetst tijdens de selectieprocedure.”