Nieuws

Een kijkje achter de schermen bij Specs in het Dutch Innovation Park

22 april 2024

Specs in het Dutch Innovation Park is al meer dan 35 jaar vertrouwd partner van grote en kleine pharmaciebedrijven in Europa en de Verenigde Staten. Vanaf 1987 houden zij zich voornamelijk bezig met het behandelen van chemische stoffen voor onderzoek naar nieuwe geneesmiddelen. Eerst als leverancier, tegenwoordig als compoundmanager: het logistiek managen van chemische stoffen.

Op woensdag 20 maart kregen we een kijkje achter de schermen in het hoofdkantoor, gevestigd in het Dutch Innovation Park.

Core business
Waar het bij de start van Specs vooral ging om de handel in chemische teststoffen, wordt nu met name het hele logistieke proces aan derden aangeboden. Van inkoop tot opslag, het verwerken van alle stoffen en het rondsturen over de hele wereld. Zo beheert Specs voor verschillende klanten een bibliotheek van ruim tien miljoen verschillende stoffen.

Overname
In mei 2023 is Specs overgenomen door een Amerikaanse bedrijf, eMolecules. Zij beheren een platform met een chemische zoekmachine, dat zich richt op de verkoop en aankoop van chemische stoffen op de farmaceutische R&D-markt. Er zijn inmiddels honderden leveranciers van chemicaliën op deze markt actief en dit platform helpt om de markt transparanter en eenvoudiger bereikbaar te maken, om uiteindelijk het geneesmiddelenonderzoek te versnellen.

De vrij recente overname brengt veranderingen met zich mee. Johan Tijhuis vindt het, als voormalig eigenaar van Specs, zijn taak om die veranderingen vooral intern goed te laten verlopen. Het welzijn van de medewerkers staat bij Specs voorop. “De werk-privé balans moet ook na de overname door de medewerkers als fijn worden beoordeeld,” stelt Johan Tijhuis.

Als gevolg van de overname zal het aantal teststoffen dat Specs beheert de komende periode verder groeien. “Die teststoffen zijn overigens niet van ons maar van anderen, veelal farmaceutische bedrijven. Die bedrijven richten zich juist op het ontwikkelen van nieuwe medicijnen en hebben het voorraadbeheer en de logistieke verwerking aan ons uitbesteed. Specs stelt de stoffen alleen beschikbaar aan de onderzoekers van het betreffende bedrijf.” 

Hoofdlocatie in Dutch Innovation Park
Specs verwacht de komende jaren organisch verder te groeien van 27 medewerkers naar ruim 35 medewerkers. Ook de verbinding met het onderwijs wil Specs meer gaan zoeken. “Wij vinden het belangrijk om stagiaires een plek in een uitdagende omgeving aan te bieden. En wij kunnen ook weer leren van stagiaires, omdat zij de nieuwe generatie zijn,” sluit Johan Tijhuis af.

Meer weten over Specs in het Dutch Innovation Park? Specs - Compound Management services and Research Compounds for the Life Science industry