Nieuws

Podiumplek voor De Haagse Hogeschool-studenten tijdens Self Driving Challenge

27 juni 2024

Op 14 juni gingen vijf Zoetermeerse Applied Data Science & AI-studenten de strijd aan tegen andere hogescholen en universiteiten om een podiumplek te bemachtigen. Een semester lang hebben de studenten gewerkt om de zelfrijdende kart vijf obstakels te laten voltooien tijdens de finaledag op het RDW-testcentrum in Lelystad. Gefeliciteerd Busse, Johan, Jasper, Julia en Tim met het behalen van de tweede plek. Hoe gingen de weken naar de finaledag toe? Hoe verliep de finaledag? En zijn de studenten tevreden over hun prestatie?

Even een terugblik op het circuit dat de studenten moesten afleggen. De teams concurreren met elkaar door zelfrijdende voertuigen een aantal tests zo goed mogelijk te laten uitvoeren op de testbaan, zoals stoppen bij een verkeerslicht, parkeren en rekening houden met een overstekende voetganger. Het team waarvan het zelfrijdende voertuig de tests het beste, snelste en veiligste uitvoert is de winnaar van de Self Driving Challenge.

De voorbereidingen
De voorbereiden waren in één woord: stressvol. Julia Boschman: “Eén week voor de finaledag kregen we het meeste pas werkend. Een andere auto inhalen was nog maar één keer gelukt. Daarnaast hadden we ook nog andere vakken en deadlines.” Maar toch werd de finaledag een groot succes.

14 juni: finaledag in Lelystad
De Haagse Hogeschool was al eerste aan de beurt. Busse: “Het was fijn dat we als eerste aan de beurt waren. Je hebt nog geen druk van andere groepen. We hebben wel de hele dag met zenuwen naar de andere teams gekeken.”

Julia: “We hebben vijf van de zes obstakels gehaald. De zelfrijdende kart ging keurig rijden wanneer het stoplicht groen werd, paste de snelheid aan tijdens het passeren van de snelheidsborden, stopte voor het rode stoplicht en haalde een andere auto in binnen de lijnen. Door te veel wind ging het obstakel met de overstekende persoon niet door, dus die heeft iedereen gehaald. Het laatste obstakel het inparkeren hebben we niet gehaald, omdat we daar niet zijn aangekomen.” De zelfrijdende kart is afgehaakt tijdens een scherpe bocht. Busse: “Dat was een grote uitdaging. De bocht is zo scherp dat er één lijn voor de camera volledig wegviel. Het insturen werd hierdoor te vroeg geactiveerd, dus nam de zelfrijdende auto de binnenbocht waardoor er één wiel over de lijn kwam.”

De prijsuitreiking
Er waren veel toeschouwers naar het RDW-testcentrum in Lelystad gekomen en daarnaast waren er veel online toeschouwers via de livestream. “We zijn allemaal het podium opgeroepen en kregen een medaille. Julia: “Onze mascotte hebben we natuurlijk ook mee het podium opgenomen.”

Trots
Busse: “We zijn zeer tevreden over de Self Driving Challenge. Wij zijn tweedejaarsstudenten, hebben geen voorkennis van programmeren, hebben dit als bijvak gevolgd naast andere vakken en alsnog zijn we op het podium beland. Daar zijn we erg trots op.”