Nieuws

Studievereniging SIM, studeren in coronatijd en uitdagende challenges

2 maart 2022

Ian Schön is HBO-ICT-student van De Haagse Hogeschool in de Dutch Innovation Factory in Zoetermeer. Hij vertelt over zijn studie in het Dutch Innovation Park, het onderwijs tijdens de coronaperiode en de aangesloten studievereniging SIM.

Differentiatie
Ian is de bachelor HBO-ICT begonnen bij de differentiatie Software Engineering, maar heeft de overstap gemaakt naar de differentiatie Innovative Development. “Ik werd enthousiast over het werken aan grotere projecten in groepsverband voor externe bedrijven.” Studenten krijgen bij Innovative Development challenge-based onderwijs. “Dat is echt een hele verbetering ten opzichte van fictieve projecten. Met externe opdrachtgevers zit je dichterbij de daadwerkelijke situatie.” Hierdoor leer je samenwerken met de externe partijen, het projectmatig werken, het werken in groepsverband en het onderhouden van de relaties met de bedrijven. “Je kan wel zeggen dat Innovative Development de meest sociale differentiatie is van de opleiding HBO-ICT.”

Challenge
Ian vond alle challenges uitdagend. “Ik heb meerdere challenges afgerond voor onder andere Financial Unit Nederland, KPN en De Haagse Hogeschool zelf.” Zijn projectgroep heeft bijvoorbeeld een challenge gedaan in opdracht van een gymdocent, die het individueel beoordelen verder wilden ontwikkelen. Hierdoor beoordeelt de student zichzelf op basis van de gemaakte stappen en de ontwikkeling. “Wij hebben tijdens deze challenge een applicatie gebouwd die beoordelingen automatisch vastlegt.”

Onderwijs tijdens corona
“Ik heb mij tijdens de lockdowns in coronatijd ondersteund gevoeld door het docententeam in Zoetermeer.” Er werd daadwerkelijk op de persoon af gevraagd door docenten hoe het ging, in plaats van een generieke mail naar meerdere studenten tegelijk. “Die persoonlijke benadering was in deze periode erg prettig.”

Studievereniging SIM
Ian is naast zijn studie ook penningmeester bij de studievereniging. SIM is niet alleen de studievereniging voor HBO-ICT-studenten, maar voor de gehele faculteit met ongeveer 600 leden. “Tijdens de coronaperiode hebben wij een paar fysieke momenten gehad met elkaar. We zijn gaan schaatsen bij De Uithof en powerkiten op het strand. Daarnaast hebben we ook veel online evenementen gehad, zoals filmavonden en pubquizzen. We hebben tijdens corona dus nog leuke dingen kunnen organiseren voor de leden.”

In de toekomst wil SIM er een gezellige periode van maken, en de studenten ondersteunen waar nodig. “We hebben op dit moment meerdere plannen voor fysieke evenementen, maar iedereen mag meedenken voor leuke uitstapjes. We doen het namelijk allemaal voor onze leden.”