Technologie met impact: studenten en scholieren ontwerpen inclusieve keukens
25 juni 2025Op vrijdag 13 juni presenteerden leerlingen en studenten uit het vo, mbo en hbo slimme keukenconcepten die inspelen op de wensen, behoeften en fysieke mogelijkheden van de gebruiker. Dit deden ze tijdens de eindpresentatie van de Smart Kitchen Challenge in het Experimenteerhuis in Zoetermeer. Wat ze lieten zien? Verstelbare aanrechtbladen, ondiepe wasbakken, uitschuifbare vaatwassers en zelfs AI-gestuurde kasten en lades. Met trots vertelden ze over hun concepten voor een inclusieve, toekomstbestendige keuken.
Slimme oplossingen voor échte uitdagingen
De eindpresentaties vormden het sluitstuk van een nieuwe multidisciplinaire challenge van het Experimenteerhuis: de Smart Kitchen. De challenge draait om het ontwikkelen van een keuken die zich aanpast aan de wensen, behoeften en fysieke mogelijkheden van de gebruiker. In kleine groepjes presenteerden de leerlingen en studenten hun idee of concept voor mensen met een fysieke functiebeperking, zoals Pieter Bas: een jonge man in een rolstoel, die ondanks zijn verlamming aan één arm en beide benen graag in de keuken bezig is.
Leren van elkaar, met elkaar
De challenge is een samenwerking van CIV Welzijn & Zorg, CIV Smart Technology, Middin , Pronk Ergo en verschillende onderwijsinstellingen: voortgezet onderwijs (Technasium Melanchthon Bergschenhoek, Oranje Nassau College Clauslaan en Oranje Nassau College Parkdreef), mbo-studenten Zorg en ICT van mboRijnland én hbo-studenten HBO-ICT van De Haagse Hogeschool. De samenwerking laat zien hoe onderwijs en praktijk elkaar kunnen versterken. Zo leveren zorgstudenten waardevolle input over het ziektebeeld van Pieter Bas, denken ICT-studenten mee over slimme technologische oplossingen en leverde Middin - als zorginstelling - een bijdrage door op verschillende momenten feedback te geven op het ontwerp.
Verschillende disciplines met één doel
De afgelopen acht weken hebben de leerlingen en studenten zich verdiept in het dagelijks leven van Pieter Bas en zijn wensen en behoeften. Ook de eisen die aan de challenge werden gesteld, vormden een belangrijk onderdeel binnen de opdracht. Zo moest het idee een online omgeving bevatten en mochten er geen hoge kasten of moeilijk bereikbare voorwerpen zichtbaar zijn. Daarnaast moest het concept of idee getest kunnen worden om onveilige situaties te voorkomen.
Een virtuele keukenervaring
Zo ontwikkelden studenten HBO-ICT van De Haagse Hogeschool een webapplicatie waarmee gebruikers zelf een keuken in 3D kunnen samenstellen. Deze virtuele keuken kan vervolgens worden bekeken via een VR-headset – een ervaring die tijdens de eindpresentatie werd gedemonstreerd. Directeur Ferre Leujes van Pronk Ergo reageerde enthousiast: “We komen hiermee heel dichtbij het beeld dat we voor ogen hadden. We waren al van plan om op beurzen te staan met VR-demo’s van onze keukens, dus het concept van de studenten vervult deze rol perfect.”
De studenten dromen verder: zij zien een compleet ‘warenhuis’ voor zich: een online VR-omgeving waarin gebruikers verschillende keukenontwerpen kunnen ervaren en testen. Een veelbelovende stap richting meer inclusieve, gepersonaliseerde oplossingen.
Specialisten in woningaanpassingen
De andere eindpresentaties werden ook enthousiast ontvangen door Ferre Leujes: “Hoe leuk is het om jongeren van verschillende opleidingen uit Zoetermeer en omgeving op deze manier uit te dagen en te betrekken bij ons bedrijf en onze specifieke bedrijfstak. In alle presentaties zie je terugkomen dat er echt goed naar de wensen en behoeften van Pieter Bas is geluisterd. We kijken al uit naar een vervolg op deze challenge, een 2.0 versie.”
Ook Stefan Hollebrandse, docent bij het Oranje Nassau College, is enthousiast over het initiatief en de challenge: “Ik ben heel trots op onze leerlingen en de presentatie die ze hebben gegeven. Daarnaast is het enorm leuk om te zien hoe de andere leerlingen en studenten het project hebben aangepakt. We denken vaak direct aan een eindproject, maar het is prima om ook een conceptfase te presenteren. Het idee hoeft niet af te zijn, als de opdracht maar gaat leven. Het gaat om innovatie en creatief nadenken en dat zijn geen dingen waar leerlingen en studenten dagelijks mee te maken hebben.”
Oplossingen in het Park die ertoe doen
Arianne Riedijk, projectleider van het Experimenteerhuis, ziet de Smart Kitchen Challenge als een mooi voorbeeld van wat er allemaal mogelijk is als onderwijs, innovatie en zorg samenkomen: “Tijdens de challenge krijgen leerlingen en studenten gerichte feedback op hun ontwerp. Daardoor voelen ze zich gezien en gewaardeerd – door cliënten én bedrijven. Dat geeft zelfvertrouwen, vergroot hun leervermogen en maakt leren in de praktijk leuker en betekenisvoller. Een absolute win-win situatie voor alle studenten, het werkveld, cliënten en bedrijven.”
Het Experimenteerhuis is gevestigd in de Dutch Innovation Factory, hart van het Dutch Innovation Park in Zoetermeer. Een plek waar dagelijks wordt gebouwd aan de toekomst van leren, in een omgeving waar innovatie, technologie en maatschappelijke impact samenkomen. Het multidisciplinaire onderwijs dat hier ontstaat – zoals tijdens deze Smart Kitchen Challenge – laat zien hoe waardevol en inspirerend het is als verschillende werelden letterlijk onder één dak samenwerken aan oplossingen die ertoe doen.