Nieuws

Nieuwe realiteit: Scenebrook maakt virtual reality toegankelijk

16 juli 2024

Geschreven door: INTO Business Zoetermeer.

Rondwandelen in het Zoetermeer van 2040, of ervaren hoe het is om een collega uit een brandend kantoor te redden: het zijn maar twee voorbeelden van wat je met virtual reality zou kunnen doen. Dennie Bastiaan kan nog veel meer toepassingen bedenken. Daarom ontwikkelde hij het platform Scenebrook, dat virtual en mixed reality (VR en MR) voor een groter publiek toegankelijk maakt.

“VR heeft een enorm potentieel,” begint Dennie enthousiast. “Vooral voor praktijktrainingen, onderwijs en ontwerpprocessen. Zo’n virtuele omgeving is handig als het te duur, ingewikkeld of gevaarlijk is om een bepaalde situatie in het echt te creëren.” Hij neemt een training over veiligheidsnormen als voorbeeld: “Je kunt uitleggen waarom het belangrijk is om een beschermkap op te zetten als je met een slijptol werkt. Maar met een VR-training ervaart je medewerker zélf hoe rondvliegende scherven en vonken oogletsel kunnen veroorzaken. In het echt is dat natuurlijk onmogelijk, en dit maakt meer indruk.” In een VR-omgeving kun je theorie in praktijk leren brengen, en die realiteit bovendien écht ervaren. Dat is de grote kracht van deze technologie, aldus Dennie.

Verrijking van de realiteit
Maar even een stapje terug, want waar hebben we het eigenlijk over? “Virtual reality, of eigenlijk extended reality, XR, is een door de computer gegenereerde omgeving, waar je met behulp van een speciale bril ‘doorheen’ kunt lopen,” legt Dennie uit. “Een variant hierop is mixed reality (MR). Daarbij projecteer je die virtuele omgeving op de echte, fysieke omgeving. Dat biedt allerlei mogelijkheden die wij met Scenebrook toegankelijk willen maken.”

WordPress voor VR
Virtual reality is niet nieuw, maar wordt nog niet vaak professioneel ingezet. “Voor veel bedrijven is het een te grote investering, vooral omdat je er een speciale VR-programmeur voor nodig hebt.” Dus besloten Dennie en een handjevol collega’s om een webplatform te ontwikkelen waarop iedereen zonder kennis van programmeren een VR-ervaring kan maken. Ongeveer zoals je met SquareSpace of WordPress een website bouwt zonder een letter html te kunnen schrijven.

“We hebben het platform van de grond af aan zelf ontwikkeld en ontworpen, want we wilden van niemand anders afhankelijk zijn. En omdat ons platform voor iedereen toegankelijk moet zijn, gebruiken we zoveel mogelijk de open webstandaarden. Daarmee kun je Scenebrook gebruiken met elke VR-bril die diezelfde standaarden ondersteunt.”

Innovatieve broedplaats
Ondanks de complexiteit van de technologie en de beperkingen van de coronaperiode, heeft de ontwikkeling van Scenebrook maar een jaar of drie geduurd. Best vlot, vindt Dennie, en de stimulerende omgeving van de Dutch Innovation Factory heeft daar zeker aan bijgedragen. “In dit ene gebouw werken ondernemers, overheid en onderwijs samen aan maatschappelijke vraagstukken, en dat vind ik super inspirerend. De IT-studenten van de Hogeschool hebben veel voor ons getest. Twee van hen zijn nu in dienst van Scenebrook. En de gemeente Zoetermeer was een van de eerste klanten. Die gebruiken het platform om het publiek te laten zien de stad er in de toekomst uit zal zien, ter promotie van de Visie 2040.”

Scenebrook is inmiddels zo’n anderhalf jaar live en kent al een groeiend aantal enthousiaste klanten. Tijd voor een volgende stap? “Zeker! Nu we de ontwikkelfase achter de rug hebben, wordt het tijd om meer bekendheid te zoeken, en om verder te groeien. We staan dus open voor samenwerkingen met scaling partners, met een voorkeur voor partijen uit de regio. Hier in het Dutch Innovation Park zijn we in elk geval prima op ons plek.” 
 
Tekst: Cathalijne van Dort
Foto: John Brussel