Nieuws

Veel bezoekers bij inspirerende expo in Dutch Innovation Factory

1 februari 2024

Op vrijdag 26 januari jl. werd in de Dutch Innovation Factory in het Dutch Innovation Park een Expo gehouden. ICT-studenten van De Haagse Hogeschool presenteerden hier vol enthousiasme meer dan 38 innovatieve projecten en games waaraan zij in het afgelopen semester werkten. De Expo werd goed bezocht door familie, vrienden, medestudenten, organisaties, bedrijven en scholen. De tentoonstelling bood deze bezoekers een inspirerend kijkje in de digitale mogelijkheden van de toekomst.

De Expo is voor de ICT-studenten een feestelijke afsluiting van het semester, omdat zij tijdens de Expo hun projecten kunnen presenteren aan publiek van buiten De Haagse Hogeschool en ook zien waaraan andere studenten hebben gewerkt. De ICT-projecten zijn voor de bezoekers de moeite van het bekijken waard, omdat veel van deze projecten, na doorontwikkeling, potentie hebben om daadwerkelijk toegepast te worden.

Winnende projecten
Aan de beste prestaties werden tijdens de Expo ‘awards’ uitgeloofd. De winnaar in het Basissemester was ‘Surge’: eerstejaarsstudenten werkten in dit project aan een lantaarnpaal die aan en uit gaat wanneer je er langs loopt of rijdt, waardoor lichtvervuiling beperkt wordt en bezuinigd wordt op energieverbruik. Bij de differentiatie Innovative Development werd de ‘award’ gewonnen door ‘Foodboost’. Foodboost is een challenge die middelbare scholieren aanmoedigt om een gezondere levensstijl aan te leren en vol te houden. Om dit te bereiken, hebben studenten verschillende interactieve spellen bedacht die aansluiten bij de interesses van de doelgroep. Bij de minor Game Development & Simulation ging de ‘award’ naar Gummy Games en hun spel ‘Mallow Mystery’. Mallow Mystery is een detectivespel dat zich afspeelt in een wereld van snoep.

Creatieve oplossingen
Hoewel de award-winnaars hun prijzen natuurlijk dik verdienden, waren er nog veel meer inspirerende projecten op de Expo te bekijken. Onder de projectnaam Pantry Pal werkten Aron, Daan, Finnian en Luuk (basissemester) bijvoorbeeld aan een innovatie dat de informatie over de ingrediënten van voedingsproducten makkelijker toegankelijk maakt, je helpt bij je voorraadbeheer en waarmee je kunt bijhouden wat je zoal gegeten hebt. Zij kregen door dit project nog meer zin in het vervolg van hun opleiding.

Een ander voorbeeld is ‘Retrospecs’. Bij dit project werkten vijf studenten (Innovative Development) uit verschillende leerjaren aan een tool om het leven voor en met mensen met (beginnende) dementie gemakkelijker te maken. De externe opdrachtgever was enthousiast over het resultaat en de kans is aanwezig dat er volgend semester door andere studenten verder gewerkt wordt aan de ontwikkeling van Retrospecs.

Ook de presentatie van de game MeMori op de Expo was indrukwekkend. Bij Studio PixelForge werkten negen studenten (Game Development & Simulation) aan deze 3D-platformgame over het ontrafelen van een groot, macaber moordmysterie. De game kon tijdens de Expo worden gespeeld door bezoekers.

Where innovation becomes reality
Jan Iedema (wethouder Economie en Innovatie c.a. gemeente Zoetermeer) was een van de bezoekers van de Expo. “In het Dutch Innovation Park werken onderwijs en bedrijfsleven iedere dag samen aan innovaties. In de Dutch Innovation Factory volgen 800 ICT-studenten een opleiding en het maakt mij trots om op deze Expo zoveel creativiteit te zien. De studenten kijken op een vernieuwende manier naar maatschappelijke uitdagingen en dat stimuleert innovatie. Op deze Expo zie je bevestigd worden dat Zoetermeer een ICT-stad is en dat de slogan ‘Where innovation becomes reality’ niet voor niets gekozen is voor het Dutch Innovation Park.”

The Next Online Succesful Startup
Voor de studenten van de minor ‘Becoming the Next Online Successful Startup’ was er tijdens de Expo een Pitch Contest. De studenten presenteerden hun startup aan de jury bestaande uit ondernemer Bowie Derwort, mede-eigenaar Game Tailors, Daan de Graaf, Innovation Mentor & Startup Coach bij de Rabobank, en Irma de Graaff, accountmanager startups & scale-ups en ondernemerscoach van de Gemeente Zoetermeer. De Pitch Contest werd gewonnen door Silver Era Transition (SET), een online platform waar ondernemers die hun bedrijf willen verkopen met behulp van AI gematcht worden met kansrijke overnamekandidaten. De internationale groep studenten achter deze startup, bestaande uit Ajin, Conor, Jason en Simone, was zeer vereerd met de prijs. Deze omvatte niet alleen de introductie van SET in het netwerk van de juryleden, maar ook een stand tijdens de beurs ZIE 2024, dé centrale ontmoetingsplek voor technologische industrie in Zuid-Holland, op 4 april a.s. in de Van Nelle Fabriek in Rotterdam. De jonge ondernemers zijn zeer ambitieus en voornemens om van SET een groot succes te maken.

De jury was zeer te spreken over het niveau van de startups die zich presenteerden. Bowie Derwort werd met name enthousiast van de passie waarmee de studenten aan hun projecten hadden gewerkt. Irma de Graaff was ervan onder de indruk dat de studenten in staat waren om de vertaalslag naar een kansrijk marktmodel te maken voor een vanuit creativiteit ontstaan project.

GameLab
Bezoekers van de Expo konden ook kennismaken met de projecten van het GameLab. Het GameLab in de Dutch Innovation Factory is een plek waar studenten onder de deskundige begeleiding van Jeroen Derwort kunnen werken aan gaming gerelateerde (afstudeer)opdrachten. Deze opdrachten zijn afkomstig van De Haagse Hogeschool en andere hogescholen en universiteiten, maar ook van de gemeente Zoetermeer en het bedrijfsleven.

Jeroen Derwort, oprichter van Game Basics en Rosterbuster en maker van onder andere de zeer succesvolle Online Soccer Manager-game, begeleidt vanuit De Haagse Hogeschool al enige jaren HBO-ICT-stages van verschillende afstudeerrichtingen. Hij is met het GameLab begonnen om studenten intensief te begeleiden bij de ontwikkeling van kansrijke games. “Afgelopen semester heb ik met vier studenten aan drie projecten gewerkt en het komende semester ga ik zelfs acht studenten begeleiden. Ik vind het superleuk om studenten een boost te geven en ik merk dat het voor studenten heel leuk is om een bijdrage te leveren aan een game die marktpotentie heeft.”

Scale Booster
Omdat startups en nieuwe initiatieven op het gebied van ICT van belang zijn voor innovatie, groei en een toekomstbestendig mkb, wil de gemeente Zoetermeer kansrijke startups graag de helpende hand bieden. De gemeente Zoetermeer werkt om deze reden samen met De Haagse Hogeschool en het Dutch Innovation Park en biedt de startups ondersteuning met een accountmanager en deelt nuttige informatie voor startups en scale-ups op de website www.scalebooster.nl. Meer informatie over de mbo- en hbo-innovatiecampus het Dutch Innovation Park: www.dutchinnovationpark.nl.