Nieuws

Succesvolle eerste editie van Weekend van de Wetenschap

10 oktober 2024

Op zondag 6 oktober opende de Dutch Innovation Factory voor het eerst haar deuren tijdens het landelijke evenement Weekend van de Wetenschap. Samen met 440 andere organisaties door heel Nederland, van musea tot onderzoeksinstellingen, lieten wij bezoekers op een interactieve manier kennismaken met de wereld van wetenschap en technologie. En wat een dag was het! Ongeveer 1.000 bezoekers vonden hun weg naar onze hotspot in het Dutch Innovation Park, waar kinderen en jongeren samen met hun ouders vol enthousiasme deelnamen aan meerdere workshops en activiteiten.

Weekend van de Wetenschap richt zich op nieuwsgierigheid en ontdekkingsdrang, en dat hebben we in de Dutch Innovation Factory zeker gezien. Kinderen tussen 8 en 14 jaar – en ook veel jongere én oudere bezoekers – kwamen naar onze workshops om op een leuke manier meer te leren over technologie, programmeren, innovatie, gaming, virtual reality en duurzame oplossingen voor de toekomst.

Workshops
Zo organiseerden wij drie verschillende workshops. De workshop ‘Ontwerp een Drijvende Stad’ – aangeboden door de TU Delft -  was één van de grote trekpleisters. Hier konden kinderen hun eigen stad op het water bouwen en leerden ze over energie, transport en architectuur op een drijvende ondergrond. Naast het ontwerpen, stimuleerde het de jonge deelnemers om na te denken over bepaalde uitdagingen, zoals klimaatverandering.

Bij de twee mannen van Bricks Aholic leerden kinderen hoe ze hun eigen LEGO-lampje konden bouwen. Stap voor stap ontdekten ze hoe techniek en creativiteit hand in hand gaan. En wat is er nou leuker dan een werkend lampje mee naar huis nemen?

Ook de workshop ‘Bouw je eigen Virtual Reality-game’ was een succes. Deelnemers gingen samen aan de slag om een eigen VR-game te ontwerpen en testen. De mogelijkheid om samen een VR-game te maken, inspireerde veel kinderen om te dromen over een toekomst als game-ontwikkelaar of programmeur.

Innovatie en plezier
Naast de workshops waren er nog volop andere activiteiten voor de kinderen. Bij SportSlim konden bezoekers al fietsend in virtual reality kennismaken met de wetenschap achter sportprestaties. Bij Junior IOT gingen kinderen zelf aan de slag met solderen, lasersnijden en 3D-printen – geen uitdaging was te groot. Het Gamelab van De Haagse Hogeschool opende zijn deuren voor fanatieke gamers, waar arcadekasten van het Nationaal Videogame Museum klaarstonden. AOMA Esports zorgde voor extra spanning met hun spelcomputers en simulators. In DuckieTown leerden bezoekers een klein autootje programmeren om autonoom een parcours te rijden. Het Experimenteerhuis, onder begeleiding van mboRijnland-studenten, gaf rondleidingen waarbij zorginnovaties werden getoond en uitgetest. Daarnaast konden bezoekers ervaren hoe het is om influencer te zijn en leren wat wel of niet waar is op social media.

Geslaagde eerste editie
De eerste deelname van het Dutch Innovation Park aan het Weekend van de Wetenschap was een groot succes. Met ruim 1.000 bezoekers, bruisende activiteiten en blije gezichten kijken we terug op een geslaagde dag. We hebben kinderen en hun ouders laten zien dat wetenschap en technologie niet alleen belangrijk zijn, maar ook ontzettend leuk.