Nieuws

Hackaton bij mboRijnland Zoetermeer: ICT-studenten duiken in wereld van softewareontwikkeling

23 april 2024

Van maandag 22 tot en met 26 april organiseert mboRijnland een hackathon in de Dutch Innovation Factory (DIF) in Zoetermeer. De hackaton is gericht op softwareontwikkeling en wordt georganiseerd voor eerstejaars ICT-studenten van de opleiding software developer. Wethouder Marijke van der Meer uit Zoetermeer opende de hackaton maandagmiddag.  

 Meer IT-professionals nodig
De studenten die de opleiding volgen in Leiden, Gouda en Zoetermeer kregen de keuze uit vijf boeiende casussen, variërend van zorghulp tot complexe IT-systemen. Daar gaan ze deze week met een groepje mee aan de slag. De wethouder benadrukte het belang van ICT voor de toekomst: “We hebben steeds meer ICT-experts nodig en die worden onder andere bij mboRijnland in Zoetermeer opgeleid. Er zijn volop arbeidsmarktkansen: deze hackaton biedt studenten een mooie kans om inzicht te krijgen in het beroep en de vraagstukken die ze zullen tegenkomen als ze in de ICT aan het werk gaan.”

Expertise en ervaring delen
Tijdens de hackaton zijn ook vier organisaties aanwezig: Metaverses, TU-Delft, de MKB Digiwerkplaats en de gemeente Zoetermeer. Deze partners spelen niet alleen een rol in het leveren van een casus en de beoordeling van de projecten, maar delen ook hun expertise en ervaring met de studenten. Jeroen Luitjes van Metaverses: “Wij hebben op dit moment een opdracht bij een grote landelijke opdrachtgever. Een van de middelen die we hiervoor nodig hebben, is uitgedacht, maar moet nog een werkend product worden. Deze hackathon is voor ons een ideale gelegenheid om vernieuwende ideeën van studenten echt in bedrijf te brengen.”

Naast het primaire doel om veel te leren, biedt deze hackaton een kans voor de studenten om waardevolle contacten te leggen met bedrijven, medestudenten en potentiële werkgevers. Bovendien lonkt een mooie beloning in de vorm van een studiereis naar Plymouth voor de winnaars. Apo, student opleiding softeware developer: “Ik heb al een aantal nieuwe mensen leren kennen, dat vind ik erg leuk. Deze opleiding biedt veel verschillende afstudeerrichtingen voor studenten die van computers houden. Zelf heb ik plannen om later met een vriend als programmeur te gaan werken.”

Mini-hackaton voor middelbare scholen
Om ook leerlingen van het voortgezet de kans te geven kennis te maken met het vak van ICT-professional, hebben alle middelbare scholen in Zoetermeer een uitnodiging ontvangen voor een mini-hackathon. Een groepje leerlingen van Oranje Nassau College Clauslaan en een enthousiaste docent gaan de uitdaging aan. Naast de hackathons vinden deze week ook twee workshops plaats, die de studenten kunnen volgen: één gericht op het gebruik van ChatGPT en de andere op Duckie Town, beide waardevolle tools op het gebied van IT en softwareontwikkeling.