Nieuws

Een omgeving die ontspannen stimuleert en bedrijvigheid inspireert

16 oktober 2023

Met vereende krachten wordt het Dutch Innovation Park steeds verder ontwikkeld tot een prettige plek om te ondernemen en te verblijven. Niet alleen de werkplek is hier een belangrijk onderdeel van, ook de buitenruimte draagt hieraan bij. Oorspronkelijk ingedeeld als een functioneel bedrijventerrein, transformeert de omgeving in en rond het Dutch Innovation Park – met grote en kleinere initiatieven – tot een duurzame (werk)plek waar mens en natuur elkaar kunnen ontmoeten. In een drieluik van artikelen bekijken we hoe de duurzame buitenruimte van het Dutch Innovation Park er op dit moment voorstaat.

Een ommetje tijdens de pauze, een werkoverleg in de buitenlucht of gewoon even een frisse neus halen; dat doe je het liefst in een aantrekkelijke, inspirerende omgeving. Dat is het Dutch Innovation Park op dit moment nog niet. Maar dat wordt het wel.

Verbinding en interactie
De Werner von Siemensstraat loopt dwars door het Dutch Innovation Park, van begin tot eind. Het is de looproute vanaf het station naar de werkplek. De Werner von Siemensstraat verbindt en biedt kansen. Het heeft het potentieel om het Park om te vormen tot een aangename verblijfsplek die ruimte biedt voor interactie en innovatie. Om elkaar te ontmoeten, te lunchen of een wandeling te maken.

Dit is de droom
Architectenbureau Delva ontwierp een plan om de Werner von Siemensstraat te transformeren tot een innovatieboulevard: een aangename, veilige en functionele route waar voetganger en fietser koning zijn. Autoluw. Groen, levendig, verbindend en met veel plekken om in de buitenruimte te verblijven. Gekenmerkt door lange, strakke lijnen, versterkt door de boomstructuren. Een innovatieboulevard die, onder andere dankzij voorpleinen en aantrekkelijke entrees, een shared space is voor iedereen in het Dutch Innovation Park en ruimte biedt voor experiment, groen en activiteit.

We leven met de droom van morgen, maar de realiteit is in dit geval dat de vervulling van deze droom nog niet binnen handbereik is. Maar wie het Dutch Innovation Park kent – en de omgeving dus heeft verkend – weet waar je moet zijn om nu al prettig te ontmoeten en verblijven in de buitenruimte.

Binnentuin bij de TBrasserie
Het binnenterrein van de campus aan de Werner von Siemensstraat kreeg in 2022 een make-over: meer groen, meer zitjes en meer verbinding tussen de gebouwen. Toegegeven: het complex is grijs en dat zal voorlopig niet veranderen. Maar wie langs de kijklijnen van de binnentuin kijkt, ziet in de verte op de gevel van Topcon Europe Positioning het eerste kunstwerk in het Dutch Innovation Park.

Binnentuin in de Dutch Innovation Factory
Het Dutch Innovation Park heeft nog een binnentuin, namelijk in de Dutch Innovation Factory. Met een oppervlakte van ruim 400 m2 en volledig omringd door gele muren, is dit een ruwe diamant die geslepen moet worden. Er ligt een plan om van deze binnentuin een urban jungle te maken. Ook dit wordt een plek om elkaar te ontmoeten en ontspannen te verblijven. Een groene plek met speels meubilair verdeeld in drie zones: nadruk op groen, nadruk op connectie (ontmoeten en vergaderen) en nadruk op rust en afzondering om bijvoorbeeld te studeren.

Voor realisatie is echter de hulp van ondernemers in het Dutch Innovation Park nodig.* Zo wordt ook dit met vereende krachten steeds meer een groene en ontspannen werkomgeving die ontmoeten en verblijven faciliteert en innovatie inspireert.

Natuurlijk is er meer groen
Groen, natuur en recreatie binnen het Dutch Innovation Park staan nog in de kinderschoenen. Maar op kleine schaal is er volop aandacht voor biodiversiteit. En direct naast het Dutch Innovation Park liggen het Van Tuyllpark en de Plas van Poot – een wandel- en recreatiegebied dat aanvoelt als een bos, met faciliteiten voor sport en ontspanning en een thuis is voor allerlei dieren. De volgende, laatste in deze reeks van drie artikelen gaat over natuur en biodiversiteit: over wat er groeit en bloeit in en rond het Dutch Innovation Park.

*De binnentuin in de Dutch Innovation Factory moet met mede-inspanning van ‘Parkbewoners’ worden gerealiseerd: door middel van een subsidieaanvraag voor dit project om zo de benodigde investering te verzamelen. Iedere aanvrager kan €5.000,- aanvragen en door meerdere aanvragen kan het ‘project nieuwe binnentuin’ worden uitgevoerd. Wil je meer informatie over hoe je kunt helpen en/of wil je het plan voor de urban jungle inzien? Neem contact op via info@dutchinnovationpark.nl

 Fotograaf: Sheila van Rijn.