Nieuws

Maak meer impact door beter te leren pitchen, presenteren en spreken

11 juni 2024

Snel stappen maken met een krachtige pitch of een overtuigende presentatie? Jouw verhaal of kernboodschap glashelder krijgen? Vorige week donderdag 6 juni gaf Patrick van Gils van TOPpresentaties een workshop ‘Beter leren pitchen, presenteren en spreken’ aan alle studenten in het Dutch Innovation Park.

Patrick hielp de mbo- en hbo-studenten hun project of startup korter, krachtiger en overtuigender te presenteren en te pitchen. En dat komt goed uit voor de grote Expo op vrijdag 21 juni (van 13.00 tot 16.00 uur) waar studenten hun innovatieve projecten en games gaan pitchen voor alle geïnteresseerde bezoekers.

Scalebooster
De pitchworkshop werd aangeboden door Scalebooster, het programma van de gemeente Zoetermeer dat start- en scale-ups verder helpt.

De door Scalebooster georganiseerde pitchworkshop helpt ook de studenten in het Dutch Innovation Park een stapje verder in hun pitch skills richting de grote Expo. Irma de Graaff (accountmanager start- en scale-ups): “Deze workshop helpt studenten om hun talenten te etaleren. Een goede pitch zet je project of initiatief krachtig neer. Laat zien wie je bent en wat je kan.”

De zeepkist
De studenten zagen bij binnenkomst de zeepkist al prominent op het podium staan. Diverse studenten gaven aan absoluut niet voor een publiek te willen spreken. Het doel van de middag voor Patrick van Gils was iedere student ervan te overtuigen dat iedereen het waard is om zichzelf te laten zien en hoe een boodschap duidelijk en krachtig over te brengen.

De studenten doken samen met Patrick dieper in de onderwerpen van het pitchen: de lay-out, beknoptheid, het uitvoeren van een goede pitch en niet ingestudeerd overkomen kwamen aan bod. De studenten werden volledig meegenomen in de voorbereiding en uitvoering van het geven van een pitch. Van mimiek, en lichaamstaal tot en met stemklank. Ook de stappen van de perfecte pitch werden gedeeld.

De eerste oefening
Iedere student ging oefenen met een andere deelnemer van de workshop. “Vertel in één minuut wie jij bent en vertel over jouw initiatief.” De andere gaf feedback. Tips van Patrick waren bijvoorbeeld: Je bent een A-merk, dus start altijd met je volledige naam en (eventueel) bedrijfsnaam en gebruik zo min mogelijk afkortingen.

De perfecte pitch
De Perfecte Pitch-formule bevat de volgende elementen: Wie ben je? Wat doe je? Wie help je? Wat vraag je? Wat triggert/ raakt je? En hoe vertel je het? De gouden tip van Patrick: “Als je tijdens de Expo achter je eigen kraampje staat, breng dan altijd ZEEP over. Dit betekent Zin, Energie (handgebaren), Enthousiasme en Passie.”

Progressie
Tijdens de workshop trainden de studenten de Perfecte Pitch-formule met als resultaat dat al snel een sterke boodschap werd neergezet. Diverse studenten waren zelfs zo enthousiast dat zij voor de hele groep op de zeepkist gingen staan met hun perfecte pitch. Hiervoor ontvingen zij applaus van de groep en het boek ‘Effectief pitchen en presenteren’ van Patrick. De studenten gaven aan veel aan de workshop te hebben gehad. Student HBO-ICT: “We hebben veel gehad aan deze workshop. Nu kunnen we ons verhaal kort en bondig vertellen en op een goede manier overbrengen.”

Pitchvideo
Aan het einde van de workshop kreeg iedere groep studenten de gelegenheid om een pitchvideo op te nemen met hun challenge of game die ze presenteren op de Expo op vrijdag 21 juni aanstaande van 13.00 tot 16.00 uur. Ben jij ook benieuwd naar de innovaties, challenges en games van de studenten? Je bent van harte welkom! Om niets te missen kan je tijdens de Expo gebruikmaken van de guided tours. Voor informatie en aanmelden voor een guided tour: Grote Expo in de Dutch Innovation Factory - Dutch Innovation Park

Pitches: