Nieuws

AI-studenten strijden om de winst tijdens de Self Driving Challenge

23 mei 2024

Vijf Applied Data Science & Artificial Intelligence-studenten van De Haagse Hogeschool in het Dutch Innovation Park gaan de strijd aan tegen vier andere teams tijdens de Self Driving Challenge. Busse, Johan, Jasper, Julia en Tim werken een semester lang met veel enthousiasme en doorzettingsvermogen aan hun zelfrijdende kart om op 14 juni, tijdens de finale op het RDW-testcentrum in Lelystad, de winst binnen te slepen.

De Self Driving Challenge biedt jong talent de kans om hun vaardigheden op het gebied van slimme mobiliteit gedurende zes maanden verder te ontwikkelen. Een uniek project waarin studententeams van verschillende hogescholen en universiteiten de strijd aangaan door hun zelfrijdende voertuig te racen op het RDW-testcentrum in Lelystad.

Het circuit
De teams concurreren met elkaar door zelfrijdende voertuigen een aantal tests zo goed mogelijk te laten uitvoeren op de testbaan, zoals stoppen bij een verkeerslicht, parkeren en rekening houden met een overstekende voetganger. Het team waarvan het zelfrijdende voertuig de tests het beste, snelste en veiligste uitvoert is de winnaar van de Self Driving Challenge.

Drijfveer
“Wij zijn enorm gemotiveerd om tijdens de finale in Lelystad een podiumplek te bemachtigen,” vertelt Julia Boschman. “Maar daarnaast is het leerproces ook belangrijk. Wij zijn met technieken bezig die we tijdens de opleiding nog niet hebben geleerd. Ook het samenwerken met externe partners en een strakke deadline is erg leerzaam.”

Spanning stijgt
Met nog 4 weken en 3 testdagen komt de finaledag steeds dichterbij. Busse Heemskerk: “Voor ons team ligt de uitdaging meer aan de hardware kant van deze challenge. Wij hadden aan het begin nauwelijks kennis over NUC, de LiDAR of het aansturen van een kart. Maar door sterke communicatie en een agile aanpak konden we snel en effectief te werk gaan.”

RDW
Door deze challenge wil de RDW zich beter voorbereiden op een toekomst waarin zelfrijdende technologie een steeds belangrijkere rol speelt. Daarnaast willen zij zich ook profileren als potentiële werkgever waar jong talent en slimme technologie samenkomen.

Succes tijdens de finaledag op 14 juni. Wil je meekijken via de livestream? (link volgt)