Nieuws

Girls' Day met Joanne Meyboom: Managing Director bij Siemens en gepassioneerd over techniek en digitalisering

7 april 2025

Op 10 april is het Girls’ Day, een dag waarop meiden kennismaken met IT. Hard nodig, want vrouwen zijn nog ondervertegenwoordigd in de sector. Terwijl hun talenten keihard nodig zijn!

Daarom zetten we deze week in het Dutch Innovation Park elke dag een powervrouw in de IT in de spotlight. Vrouwen die laten zien dat IT niet alleen draait om codes en systemen, maar om creativiteit, innovatie en samenwerking. En dat zij daarin onmisbaar zijn.

Vandaag de beurt aan Joanne Meyboom, Managing Director Smart Infrastructure bij Siemens Nederland en gepassioneerd over techniek en digitalisering. 

Even voorstellen...
Mijn naam is Joanne Meyboom en ik ben Managing Director Smart Infrastructure bij Siemens Nederland. Misschien ken je Siemens van de koelkasten en ovens, maar mijn afdeling houdt zich bezig met hele andere dingen. Wij zorgen ervoor dat mensen en bedrijven toegang hebben tot elektriciteit, dat bagage gescand wordt op Schiphol en we zijn verantwoordelijk voor het alarm dat je elke eerste maandag van de maand om 12.00 uur hoort.

En dat is nog maar een klein deel van wat we doen! Als directeur maak ik plannen voor de toekomst: waar kunnen we groeien, welke producten en diensten hebben onze klanten nodig en hoe kunnen we digitalisering slimmer inzetten? Daarnaast praat ik met veel mensen binnen het bedrijf. Hoe gaat het met hen? Wat hebben ze nodig om hun werk nog beter te kunnen doen? Mijn werk is enorm veelzijdig en dat maakt het zo leuk. 

Werken in de IT 
Mijn keuze voor techniek was eigenlijk heel logisch. Als kind speelde ik liever in de bouwhoek dan in de poppenhoek. Mijn vader werkte bij een groot bouwbedrijf en in het weekend liet hij me soms zien waar hij aan werkte. Dat vond ik ontzettend interessant. Op de middelbare school koos ik dan ook voor een natuur- en techniekprofiel, en daarna ben ik gaan studeren aan de TU Delft. 

Ik heb mijnbouwkunde gestudeerd, een studie die nu aardwetenschappen heet. Na mijn studie begon ik bij Dow Chemicals, waar ik eerst werkte voor verschillende landen in Europa. Daarna kreeg ik de kans om in Zuid-Afrika te werken en reisde ik door een groot deel van Afrika. Wat ik leerde tijdens mijn studie, helpt me nog steeds elke dag: een technische opleiding leert je problemen goed te begrijpen en op te lossen. Ook leer je programmeren, en dat is echt handig! Het helpt om sneller en slimmer te werken. Bovendien is de taal van techniek wereldwijd hetzelfde, net als wiskunde. Dat geeft veel mogelijkheden. 

Techniek maakt het mogelijk om het leven van mensen te verbeteren. Kijk maar eens naar je eigen leven: je opa en oma hadden geen mobiele telefoon waarmee ze alles konden doen. Vroeger had je een apart fototoestel, een videocamera, landkaarten, contant geld, een zaklamp en een radio nodig als je op reis ging. Nu heb je alles in één apparaat! Dat is allemaal mogelijk geworden door techniek en digitalisering. En de innovaties gaan door: we werken aan duurzamere fabrieken, schonere energie en betere gezondheidszorg. Ik vind het geweldig dat ik daar een bijdrage aan mag leveren. 

Werken als vrouw in de IT 
Toen ik koos voor een technische studie, was dat best spannend. Er waren niet veel meisjes die deze richting kozen, en daardoor kreeg ik vaak extra vragen: waarom kies je voor techniek? Denk je dat je het aankan? Maar ik merkte ook bewondering. Mensen luisteren naar je, omdat je opvalt. En juist daardoor kun je echt iets bijdragen aan een betere wereld. Je hoeft niet bang te zijn om een andere keuze te maken dan de meeste vrouwen, want als je doet wat je leuk vindt, zul je daar uiteindelijk het meeste plezier en succes in vinden. 

De toekomst voor vrouwen in de techniek is veelbelovend. Er is zoveel werk aan de winkel: we hebben mensen nodig om het licht te laten branden, duurzame energie op te wekken, huizen te bouwen en de gezondheidszorg te verbeteren. En daarin spelen IT en techniek een sleutelrol. Ik hoop dat steeds meer meisjes voor techniek kiezen, want meisjes zijn er net zo goed in als jongens. Bovendien brengen vrouwen vaak een ander perspectief mee. Veel technologie is nu bedacht door mannen, maar met meer vrouwen in de IT kunnen we ervoor zorgen dat technologie voor iedereen beter werkt. 

Tips voor (toekomstige) girls in de IT 
Als je nog niet precies weet wat je wilt, probeer dan in gesprek te gaan met mensen die in de techniek werken. Misschien kennen je ouders of je leraar iemand die je meer kan vertellen. Of misschien mag je wel een dagje meekijken. Zo ontdek je pas echt hoe leuk en veelzijdig techniek kan zijn!