Nieuws

Innovatietour: nog sterker verbonden zijn aan toekomstige IT-professionals

12 september 2024

Ontmoetingen en ontdekkingen tijdens de IT-innovatietour. Op 4, 5 en 6 september gingen de nieuwe groep IT-studenten van de differentiatie Innovative Development op Innovatietour. De studenten sliepen in Boerderij Dichtbij in Wateringen en maakten drie innovatieve uitstapjes om het bedrijfsleven te bezoeken.

Nationaal Archief
De eerste dag van het programma begon met een bezoek aan het Nationaal Archief, waar de nadruk lag op een essentiële vraag: hoe kunnen we de toegankelijkheid van informatie en archiefstukken verbeteren om beter in te spelen op de behoeften van een breed publiek? Het belang van deze vraag werd benadrukt door de opkomst van digitale technologieën, en de mogelijkheden die deze bieden om archieven interactiever en gebruiksvriendelijker te maken.

De studenten verkenden samen met Erik Saaman hoe automatische tijdlijnen kunnen worden gegenereerd, wat kan bijdragen aan een overzichtelijker en begrijpelijker aanbod van archiefmateriaal. Nick Ceton richtte zich in zijn presentatie op de publieke dienstverlening binnen de archiefsector. Hij daagde de studenten uit om na te denken over innovatieve oplossingen die de toegankelijkheid van archiefmateriaal zouden kunnen vergroten.

Na de inhoudelijke sessies kregen de deelnemers de kans om de tentoonstelling 'Opstand en Vrijheid' te bezoeken. Veel dank aan Paul van den Akker en Corinne Boeijinga, die met hun enthousiasme en organisatorische talent deze dag tot een groot succes hebben gemaakt.

Rijk Zwaan
Op dag twee bezochten de studenten één van de grootste groenteveredelingsbedrijven ter wereld: Rijk Zwaan. Het familiebedrijf liet ons een verrassend kijkje nemen achter de schermen van de complexe wereld van zaadproductie. Wat meteen opviel was hoe enorm geavanceerd de technologieën zijn die worden gebruikt in het veredelingsproces.

Hoewel de technologische innovaties binnen Rijk Zwaan indrukwekkend zijn, was het vooral de open en informele sfeer die ons bijbleef. Ondanks het internationale karakter en de omvang van het bedrijf, was de werkomgeving opmerkelijk gezellig en gemoedelijk. Dit werd mede mogelijk gemaakt door de hartelijke ontvangst van Henk-Jan Scholten en zijn collega's Brahim Harmane en Mark Radstake. Zij zorgden ervoor dat we ons meteen welkom voelden en maakten van de dag een informatieve, maar ook vooral leuke en inspirerende ervaring.

Na de rondleiding gingen de studenten zelf aan de slag met het uitwerken van ideeën voor een applicatie, die het inkoopproces van de producten kan verbeteren. Dit was een uitdagende oefening, waarbij creatief denken en technische kennis samenkwamen om praktische oplossingen te ontwikkelen die aansluiten bij de behoeften van het bedrijf.

ANWB
Op de derde en laatste dag brachten de studenten een bezoek aan de ANWB, waar we een uitgebreide introductie kregen in het werken bij dit bedrijf. We leerden niet alleen over de brede dienstverlening van de ANWB, maar ook over de belangrijke rol die IT speelt in de dagelijkse bedrijfsvoering.

De studenten kregen een kijkje buiten bij de Wegenwacht. Hier kregen we inzicht in hoe IT-technologie geïntegreerd is in de uitrusting van hun auto's en motoren, en hoe het hen helpt om snel en efficiënt hulp te bieden aan automobilisten in nood.

Tijdens de goed georganiseerde lunch ontmoetten onze studenten verschillende medewerkers van de ANWB. De collega's deelden enthousiast hun ervaringen en gaven een inkijkje in de diverse werkzaamheden binnen het bedrijf. Het programma werd afgesloten met een creatieve opdracht, waarbij de studenten innovatieve ideeën presenteerden over hoe de ANWB zich nog beter kan profileren als aantrekkelijke werkgever.

We kijken terug op een leerzame en gezellige dag, waarin onze studenten de kans kregen om zowel de technologische als de menselijke kant van de ANWB te ontdekken.